Konvektion eller strålevarme?

Stråleovne og konvektionsovne opvarmer forskelligt og har forskellige funktioner. Her kan du læse om de nye teknologier og automatik til din konvektionsovn.

Forfatter: Line Nederby
Opdateret: 11. april 2024

Article

Der findes to typer brændeovne: strålevarmeovne og konvektionsovne. Fordelingen og intensiteten af varmen er ikke den samme – derfor skal du overveje hvilken type du har brug for.

Konvektionsvarme

Konvektionsovne er den nye generation af brændeovne, hvor varmen fordeles via luftcirkulation. Dette sker enten gennem de indbyggede luftrør eller en udvendig kappe, som er bygget rundt om brændeovnen og er åben foroven og forneden. Mellem inderovnen og den ydre skal trækkes kold luft ind forneden, som bliver opvarmet i brændkammeret for til sidst at blive sendt ud for oven som varm luft.

OBS: Vær dog opmærksom på at der fra selve glasset kommer strålevarme.

Fordele 

  • Konvektionsovne fordeler varmen via luftcirkulation, som giver en jævn og behagelig varme.
  • Varmen fra en konvektionsovn kan sprede sig til tilstødende rum og varmer flere rum op ad gangen.
  • Nogle konvektionsovne er installeret med en blæser, som fordeler varmen endnu hurtigere.
  • Den relativ lave overfladetemperatur gør ovnen mere børnesikker samtidig med at ovnen kan placeres tættere på brændbart materiale. I brugsvejledningen til din brændeovn står der, hvilke afstandskrav der skal overholdes ved montering.
  • Mange konvektionsovne er i dag udstyret med automatik, som sikrer dig en optimal forbrænding.

Strålevarme

Strålevarmeovne er kendt af mange generationer og er kendetegnet ved, at de afgiver kraftig varme omkring ovnen. Det betyder, at jo længere væk fra ovnen du kommer, jo koldere bliver det. Dette skyldes opbygningen af ovnen, hvor siderne kun består af et enkelt lag.

Grundet ovnens et-lags opbygning bliver den efter optænding meget varm, og du bør derfor opretholde en god sikkerhedsafstand – både til møbler og små børnefingre. Du kan blandt andet købe et pejsegitter til at afskærme ovnen, så børn ikke kommer tæt på.

Brændeovn i ejerlejlighed

Article

Inden du køber en brændeovn, bør du undersøge forholdene i din ejendom og lejlighed. En brændeovn i stuen kan uden tvivl blive en skøn investering, hvis du har gjort dit forarbejde godt.

Læs mere

Boligkøbere skal udskifte den gamle brændeovn

Article

Køber du en bolig, hvor en brændeovn fra før 2003 er installeret, har du som boligejer pligt til at nedlægge eller erstatte brændeovnen med en ny senest et år efter ejerskiftet.

Læs mere

Vælg den rigtige varmekilde

Article

Om du skal vælge en pilleovn, brændeovn eller en hybridovn, afhænger af dine behov og dine præferencer. Lær mere om fordelene og ulemperne ved de forskellige typer af ovne her.

Læs mere