Brænde eller briketter – hvad er mest miljøvenligt?

Hvis det er vigtigt for dig at benytte den mest miljøvenlige type brændsel til din brændeovn, så bør du fyre med almindeligt brænde. En undersøgelse viser, at brænde brænder renere end træbriketter.

Forfatter: Line Nederby
Udgivet: 20. oktober 2015
Brænde eller briketter til brændeovn - hvilken brændsel er bedst?

Article

Hvilken type brændsel er mest miljøvenlig?

Det tyske Technologie- und Förderzentrum im Kompetenzzentrum für Nachwachsende Rohstoffe har undersøgt niveauet af partikeludledning, når du fyrer med forskellige typer træbriketter. I testen har instituttet desuden sammenlignet med partikeludledningen ved optænding med almindelig brænde.

Hvilken træbriket brænder renest?

Har du besluttet, at du vil fyre med træbriketter, er det ikke ligegyldigt, hvilken type du vælger, fordi nogle brikettyper brænder renere end andre.

De runde træbriketter med hul i midten brænder renest, hvor de kubikformede briketter klarer sig mindre godt i testen.

Skal du vælge mellem brænde eller briketter?

Står valget mellem almindelig brænde og træbriketter bør du, af hensyn til miljø og luftforurening, vælge almindeligt brænde, da det brænder renere end briketter.

Ifølge testen er det slet ikke anbefalelsesværdigt at benytte brunkul som brændsel i din brændeovn.

Bark er en synder

Generelt stiger partikeludledningen, når der er bark på træet, eller hvis du fyrer med barkbriketter. Det skyldes, at affaldsstofferne fra træet samler sig i barken, hvorfra stofferne udledes til luften ved forbrænding.

Test og sammenligning af træ og træbriketter til brændeovn

Til testen er brugt forskellige typer træbriketter samt bøge- og birketræ. Der er fyret med 1,6 kg brændsel pr. gang.

test af brænde og briketter

 

Resultatet af testen ses på grafen herunder:

Graf viser at almindeligt brænde er mest miljøvenlig brændsel

Er brænde eller træbriketter billigst?

Article

Færdig savet, kløvet og tørret brænde er dyrere i brug end træbriketter. Beregninger viser, at du får mest varme for pengene, når du fyrer med træbriketter frem for brænde i din brændeovn.

Læs mere

Fordele ved at fyre med træbriketter

Article

Flere danskere vælger at fyre med træbriketter i deres brændeovn. Læs om, hvorfor det er fordelagtigt at vælge briketter, og hvad du skal være opmærksom på, når du skal købe træbriketter.

Læs mere

Hvilken type brænde skal du vælge?

Article

Du kan bruge alle træsorter i din brændeovn. Men inden du vælger, hvilken type brænde du vil bruge, er det en god ide at overveje, hvilke behov dit træ og din brændeovn skal opfylde. Er brændeovnen din primære varmekilde eller bruger du brændeovnen til at skabe hygge og stemning? Det kan have indflydelse på, hvilken træsort, der er optimal for dig.

Læs mere