Brænde eller briketter – hvad er mest miljøvenligt?

Hvis det er vigtigt for dig, at benytte den mest miljøvenlige type brændsel til din brændeovn, så bør du fyre med almindeligt brænde. En undersøgelse viser, at brænde brænder renere end træbriketter.

Forfatter: Line Nederby
Brænde eller briketter til brændeovn - hvilken brændsel er bedst?

Article

Hvilken type brændsel er mest miljøvenlig?

Det tyske Technologie- und Förderzentrum im Kompetenzzentrum für Nachwachsende Rohstoffe har undersøgt niveauet af partikeludledning, når du fyrer med forskellige typer træbriketter. I testen har instituttet desuden sammenlignet med partikeludledningen ved optænding med almindelig brænde.

Hvilken træbriket brænder renest?

Har du besluttet, at du vil fyre med træbriketter, er det ikke ligegyldigt, hvilken type du vælger, fordi nogle brikettyper brænder renere end andre.

De runde træbriketter med hul i midten brænder renest, hvor de kubikformede briketter klarer sig mindre godt i testen.

Skal du vælge mellem brænde eller briketter?

Står valget mellem almindelig brænde og træbriketter bør du, af hensyn til miljø og luftforurening, vælge almindeligt brænde, da det brænder renere end briketter.

Ifølge testen er det slet ikke anbefalelsesværdigt, at benytte brunkul som brændsel i din brændeovn.

Bark er en synder

Generelt stiger partikeludledningen, når der er bark på træet, eller hvis du fyrer med barkbriketter. Det skyldes, at affaldsstofferne fra træet samler sig i barken, hvorfra stofferne udledes til luften ved forbrænding.

Test og sammenligning af træ og træbriketter til brændeovn

Til testen er brugt forskellige typer træbriketter samt bøge- og birketræ. Der er fyret med 1,6 kg brændsel pr. gang.

test af brænde og briketter

 

 

Resultatet af testen ses på grafen herunder:

Graf viser at almindeligt brænde er mest miljøvenlig brændsel

Er brænde eller træbriketter billigst?

Article

Færdig savet, kløvet og tørret brænde er dyrere i brug end træbriketter. Beregninger viser, at du får mest varme for pengene, når du fyrer med træbriketter frem for brænde i din brændeovn.

Læs mere

Fordele ved at fyre med træbriketter

Article

Flere danskere vælger at fyre med træbriketter i deres brændeovn. Læs om hvorfor det er fordelagtigt at vælge briketter, og hvad du skal være opmærksom på, når du skal købe træbriketter.

Læs mere

Hvilken type brænde skal du vælge?

Article

Du kan bruge alle træsorter i din brændeovn. Men inden du vælger, hvilken type brænde du vil bruge, er det en god ide at overveje, hvilke behov dit træ og din brændeovn skal opfylde. Er brændeovnen din primære varmekilde eller bruger du brændeovnen til at skabe hygge og stemning? Det kan have indflydelse på, hvilken træsort, der er optimal for dig.

Læs mere

Rummeter, skovrummeter eller kasserummeter?

Article

I træhandlen opmåler man brænde i rummeter, kasserummeter og skovrummeter. Men hvad får du egentlig for pengene, når du køber brænde i disse mål? Læs om hvad du skal være opmærksom på, når du køber brænde til din brændeovn.

Læs mere

Sådan laver du en brændestabel

Article

Når du skal opbevare dit brænde, er det vigtigt, at træet har de bedste forudsætninger for at tørre. På den måde er du sikker på at få kvalitetsbrænde til din brændeovn.

Læs mere

Sådan tjekker du om dit brænde er tørt

Video

Det er nemt at vurdere, hvor fugtigt et stykke træ er. I artiklen får du fire lette metoder til at vurdere fugtigheden i dit brænde.

Læs mere

Brændekløvning

Article

Fældning, kløvning og stabling af brænde er et stykke arbejde, som mange holder af - fordi arbejdet med træet har et praktisk formål, som hele familien får glæde af. Her er samlet nogle gode råd om træets vej fra skoven til din brændeovn.

Læs mere