Er brænde eller træbriketter billigst?

Færdig savet, kløvet og tørret brænde er dyrere i brug end træbriketter. Beregninger viser, at du får mest varme for pengene, når du fyrer med træbriketter frem for brænde i din brændeovn.

Forfatter: Line Nederby
Udgivet: 14. oktober 2015
Aduro Brænde eller briketter til brændeovn 960 pix

Article

Er træbriketter eller brænde billigst?

Der er noget helt særligt ved at fyre med almindeligt brænde i brændeovnen. Det knitrer, ser smukt ud og skaber hygge i hjemmet. Men er det også den billigste type brændsel, du kan vælge?

Uanset om du for nyligt er blevet brændeovnsejer eller har haft brændeovn i mange år, har du sikkert gjort dig nogle tanker om, hvilken type brændsel du vil fyre med.

Det er forskellige faktorer, der afgør, hvilken type brændsel brændeovnsejere fyrer med. For nogle er træbriketter helt udelukket, fordi det ikke ser lige så smukt ud i brændekurven, som almindeligt træ gør. For andre er det vigtigste at finde den billigste varmekilde. Hører du til sidstnævnte kategori, så viser beregninger, at du skal gå efter træbriketter.

Det er billigst at fyre med træbriketter

Det er et omstændigt regnestykke, der skal til for at komme frem til, hvilken type brændsel, der er billigst at fyre med. Hjemmesiden fyrogspar.dk har sat ingeniør M.IDA Kurt Jacobsen på opgaven.

Resultatet af udregningerne viser, at du får 4% mere brændværdi for pengene, når du køber træbriketter frem for savet, kløvet og stablet brænde.

Detaljerne for beregningerne kan du læse herunder.

Ingeniørens beregning af brændværdi

Beregningerne tager udgangspunkt i dagspriserne på paller med 2,1 m3 savet, kløvet og stablet brænde i bøg, eg og ask sammenlignet med paller med 960 kg hvide standard savsmuldsbriketter. Priserne er hentet fra de største danske leverandører og er inklusiv levering.

Priserne varierer en del fra forhandler til forhandler, men gennemsnitligt er en palle med træbriketter 5,88% dyrere i indkøb end en palle med brænde. Men den reelle sammenligning går på, hvilken type brændsel, der giver dig mest varme for pengene, når du fyrer i din brændeovn. Det er det, man kalder brændværdi.

Brændværdien af brænde

For at kunne sammenligne brændværdien på almindeligt træ og træbriketter, skal man finde frem til træets rumtæthed og fugtighedsprocent for at kunne sige noget om den reelle brændemasse (tørstof + vand) pr. m3.

I dette tilfælde har ingeniør Kurt Jacobsen estimeret at den samlede brændselsvægt ligger på 1053 kg fordelt på 842 kg tørstof og 211 kg vand.

Brændværdien for tørstof er 19 MJ/kg = 5,226, hvilket giver en samlet energi på 4400 kWh for træet på pallen. Man skal huske at tage højde for den energi, der går tabt ved fordampning af vandindholdet under forbrændingen. Derfor ender brændværdien på 4253 kWh.

Brændværdien af briketter

Brændværdien for briketter beregnes ved samme fremgangsmåde som ved almindeligt brænde. Vandindholdet antages at være 6% og dermed 902 kg træmasse og 58 kg vand – det svarer til et energiindhold på 4714 kWh og et fordampningstab på 40 kWh. Den effektive brændværdi for pillerne på pallen ender altså på 4674 kWh.

Sammenligning af træbriketter og brænde

Udregningerne viser, at pallen med træbriketter indeholder mere energi end pallen med brænde. Men før sammenligningen af brændslet må der tages højde for den nævnte prisforskel på brændslet.

Det gør ingeniøren ved at dividere med faktoren x/100+1. X er træbriketternes procentvise mérpris. Så når energiindholdet korrigeres, får man en brændværdi på 4414 kWh, hvis man køber træbriketter for samme beløb som prisen på brændet (der havde energiniveau på 4253 kWh).

Almindeligt træ er mere miljøvenligt

Er du miljøbevidst, når du fyrer i din brændeovn, så skal du vælge almindeligt træ. Undersøgelser foretaget af Technologie- und Förderzentrum i Bayern viser, at almindeligt brænde giver dig de bedste forudsætninger for en ren forbrænding – så længe du fyrer korrekt og altid bruger tørt brænde i din brændeovn. Læs om undersøgelsen her.

Fordele ved at fyre med træbriketter

Article

Flere danskere vælger at fyre med træbriketter i deres brændeovn. Læs om, hvorfor det er fordelagtigt at vælge briketter, og hvad du skal være opmærksom på, når du skal købe træbriketter.

Læs mere

Hvilken type brænde skal du vælge?

Article

Du kan bruge alle træsorter i din brændeovn. Men inden du vælger, hvilken type brænde du vil bruge, er det en god ide at overveje, hvilke behov dit træ og din brændeovn skal opfylde. Er brændeovnen din primære varmekilde eller bruger du brændeovnen til at skabe hygge og stemning? Det kan have indflydelse på, hvilken træsort, der er optimal for dig.

Læs mere

Brænde eller briketter - hvad er mest miljøvenligt?

Article

Hvis det er vigtigt for dig at benytte den mest miljøvenlige type brændsel til din brændeovn, så bør du fyre med almindeligt brænde. En undersøgelse viser, at brænde brænder renere end træbriketter.

Læs mere