10 ting der kendetegner det moderne skandinaviske hjem

Udlandet har for alvor fået øjnene op for skandinavisk design og indretning, og ofte har brændeovnen en central placering i det skandinaviske hjem. Men hvad er det egentlig, der kendetegner skandinavisk indretning, og hvad er brændeovnens rolle? Vi giver her ti bud på et typisk skandinavisk hjem, hvor brændeovnen og lyset er i centrum.

Forfatter: Line Nederby

Article

Den skandinaviske stil er præget af lys og et enkelt, rent design. Når vi indretter os i vores hjem, er der ingen tvivl om, at vi er påvirket af vores klima med lange lyse sommernætter og lige så lange kolde og mørke vintre, hvor vi samler os foran den knitrende varme brændeovn.

10 kendetegn

  • Første skridt på vejen til at skabe et typisk nordisk hjem er at få en brændeovn. Brændeovnen er et samlingspunkt for familien og er ofte centrum i stuens indretning. Læs mere om at vælge en brændeovn her.
  • Hvide vægge – det er et sjældent syn, at moderne skandinaviske hjem har andre farver på væggene end hvid. Det hænger uden tvivl sammen med de lange mørke vintre og vores begejstring for lys.
  • Store glaspartier – de skaber åbenhed og adgang til lys
  • Pyntegenstande af dansk/skandinavisk oprindelse – fx Kay Bojesen-aben eller Lyngbyvaserne.Aduro 9 brændeovn i flot boligstyling
  • Trægulv. I udlandet er det ganske almindeligt med væg-til-vægtæpper i stue og rum, men i Skandinavien er vi vilde med træets naturlige look og bruger det både til gulv og møbler. Lidt brændestykker i en brændekurv ved brændeovnen understreger dette look yderligere.
  • Lamper og fyrfadslys. Vi er vilde med lyskilder, og det er ikke nok med brændeovnens hyggelige skær. Ofte supplerer vi med fyrfadslys og stearinlys og små lamper, der kan lyse op i krogene.
  • Islandsk uld giver en helt særlig varme på de kolde vinteraftener, og et islandsk tæppe slænget over sofaen er i den grad et nordisk islæt
  • Skandinaver foretrækker rene linjer, og når de vil have farver ind i deres hjem, er det ofte med grafiske plakater – bl.a. er plakater med motiver af København og Danmark blevet meget populære på det seneste
  • Da udlandet allerede tilbage i 1950’erne første gang fik øje på dansk design, skyldtes det i høj grad møbelklassikere som Wegners stole og ikke mindst Arne Jacobsen og Ægget. Disse klassikere holder stadig og ses ofte i det moderne skandinaviske hjem, som det fermstår i boligmagasiner.
  • Farver – skandinaver er trods kærligheden til den hvide farve ikke fuldstændig farveforskrækkede. Det viser bl.a. Marimekko, der med deres farverige grafiske design hjælper os skandinaver med at få farve i vores hjem.

Sådan laver du en brændestabel

Article

Når du skal opbevare dit brænde, er det vigtigt, at træet har de bedste forudsætninger for at tørre. På den måde er du sikker på at få kvalitetsbrænde til din brændeovn.

Læs mere

5 tips til at vedligeholde din brændeovn

Article

Foråret er på vej, og når solen titter frem, skruer mange brændeovnsejere ned for brugen af deres brændeovn. Når brændeovnen er kold, er det oplagt at rense og ordne den, så den er klar, når vejret igen bliver køligere.

Læs mere

Indret din bolig med brændeovn

Article

En brændeovn er med til at gøre dit hus til et hjem. Læs om den store brændeovnsforvandling hjemme hos den norske boligblogger Vibeke Olaussen Langørgen, der giver gode råd til, hvordan du skaber et hyggeligt og brugbart rum omkring din brændeovn, som matcher stilen i din øvrige indretning.

Læs mere

Brændehugning og sport - en mulig kombination?

Article

Umiddelbart passer brændehugning og sport måske ikke helt sammen, men de kan faktisk sagtens kombineres. Så hvis du vil være fit til sommeren, så kan det sagtens lade sig gøre uden et dyrt fitnessmedlemsskab. Hvis du griber øksen, kan du gå i gang med din workout med det samme.

Læs mere

Brændekløvning

Article

Fældning, kløvning og stabling af brænde er et stykke arbejde, som mange holder af - fordi arbejdet med træet har et praktisk formål, som hele familien får glæde af. Her er samlet nogle gode råd om træets vej fra skoven til din brændeovn.

Læs mere

5 måder at rykke brændeovnshyggen ud i haven

Article

Når sommeren kommer, står brændeovnen ofte ubrugt hen, men der er mange måder, man kan rykke brændeovnshyggen ud i haven på. Få inspiration herunder.

Læs mere