5 måder at rykke brændeovnshyggen ud i haven

Når sommeren kommer, står brændeovnen ofte ubrugt hen, men der er mange måder, man kan rykke brændeovnshyggen ud i haven på. Få inspiration herunder.

Forfatter: Line Nederby
Aduro Fire Ball bålfad

Article

Aduro outdoor fireplace + twistbread_cut

1. Gammeldags bål

Intet leder tankerne bedre hen på barndommen end at lave snobrød eller grille skumfiduser over et godt, gammeldags bål. Et bål er også en god måde at lære børnene, hvordan man bygger et bål og tænder op i det. Husk, at have en spand med vand i nærheden og tjek vindretningen, inden du tænder op, så naboerne ikke får røg i hovedet.

axe-984008_960_720

2. Hugge brænde

Ideelt skal brænde hugges om vinteren, men for mange betyder solskinsvejr at havearbejdet går i gang. Hvis der bliver fældet et par træer, er det en oplagt mulighed for at hugge lidt brænde. Brænde skal nemlig helst skæres og kløves lige efter fældning. Man får både motion af at hugge brænde, og så kan børnene hjælpe med at stable brændet, så hele familien samles om projektet.

Aduro_pizzaovn_#1281

3. Pizzaovn

Traditionelt er grillen samlingspunktet på terrassen om sommeren, men et godt alternativ er en pizzaovn. Det er nemlig både nemt og lækkert at lave pizza i en udendørs ovn. Der er også rig mulighed for, at børnene kan forsøge sig frem med et bredt udvalg af pizzafyld og “opfinde” deres egne pizzaer. Navngiv gerne pizzaerne efter børnene, fx Pizza à la Emma eller Pizza Noah.

4. Vikingespil/Kongespil

Om vinteren samles mange foran brændeovnen med et brætspil som Matador eller Trivial Pursuit, mens det om sommeren er oplagt at spille Vikingspil/Kongespil. Alle, lige fra små børn til bedsteforældre, kan være med, og mens værterne forbereder aftensmaden, kan gæsterne underholde sig med spillet, der efter sigende skulle stamme fra Middelalderen.

IMG_0093

5. Udepejs

En udepejs er ideel til de danske sommeraftener, hvor det selv efter en varm dag kan blive køligt. Med et tæppe omkring skuldrene og blikket vendt mod ilden, kan man sammen med familien nyde sommerstemningen og solnedgangen – og skulle sulten melde sig, kan man som regel købe en rist, så der kan blive grillet pølser til natmaden.

Sådan laver du en brændestabel

Article

Når du skal opbevare dit brænde, er det vigtigt, at træet har de bedste forudsætninger for at tørre. På den måde er du sikker på at få kvalitetsbrænde til din brændeovn.

Læs mere

5 tips til at vedligeholde din brændeovn

Article

Foråret er på vej, og når solen titter frem, skruer mange brændeovnsejere ned for brugen af deres brændeovn. Når brændeovnen er kold, er det oplagt at rense og ordne den, så den er klar, når vejret igen bliver køligere.

Læs mere

Brændehugning og sport - en mulig kombination?

Article

Umiddelbart passer brændehugning og sport måske ikke helt sammen, men de kan faktisk sagtens kombineres. Så hvis du vil være fit til sommeren, så kan det sagtens lade sig gøre uden et dyrt fitnessmedlemsskab. Hvis du griber øksen, kan du gå i gang med din workout med det samme.

Læs mere

Brændeovne øger livskvaliteten

Article

En undersøgelse viser, at brændeovnsejere har øget livskvalitet. En stille stund foran flammerne kan have meditativ effekt og give ro i både krop og sind. Samtidigt er drømmen om ægte varme, smukt flammebillede og de hyggelige aktiviteter, som en brændeovn inviterer til afgørende faktorer, når folk vælger at købe en brændeovn.

Læs mere

Hvilken type brænde skal du vælge?

Article

Du kan bruge alle træsorter i din brændeovn. Men inden du vælger, hvilken type brænde du vil bruge, er det en god ide at overveje, hvilke behov dit træ og din brændeovn skal opfylde. Er brændeovnen din primære varmekilde eller bruger du brændeovnen til at skabe hygge og stemning? Det kan have indflydelse på, hvilken træsort, der er optimal for dig.

Læs mere

Sådan tjekker du om dit brænde er tørt

Video

Det er nemt at vurdere, hvor fugtigt et stykke træ er. I artiklen får du fire lette metoder til at vurdere fugtigheden i dit brænde.

Læs mere