Babyer, børn og brændeovne

Mange forældre spørger sig selv, om en brændeovn i hjemmet kan være skadelig for børn og babyer. Det er en naturlig bekymring at have, men det er vigtigt at huske på, at moderne brændeovne skaber et godt indeklima og brænder meget renere, end de gjorde for bare ti år siden.

Forfatter: Line Nederby
Udgivet: 14. november 2016

Article

Overvejelser om at have både børn og brændeovn

Nogle forældre overvejer at købe en brændeovn, men er bekymrede over, hvilken effekt det har på børn og babyer. Det er vigtigt at huske, at moderne brændeovne kan være med til at skabe et godt indeklima. De udskifter nemlig luften i hjemmet ved at tage luften fra stuen og sende det ud gennem skorstenen. Dette luftskifte er især godt for astmatikere.

Moderne brændeovne brænder også meget renere end ældre ovne, og så er det vigtigt at huske, at stearinlys faktisk udsender flere partikler i stuen end en moderne brændeovn.

Det vigtigste, du kan gøre som forældre, er derfor at investere i en moderne svanemærket brændeovn, som er bedre for indeklimaet og miljøet, og som er meget mere effektiv end de ældre generationer af brændeovne.

Herunder har vi samlet nogle råd, du bør følge for at skabe de bedst mulige forhold for dine børn.

6 råd til dem, der har både børn og brændeovn

  1. Køb et pejsegitter, der kan sættes op foran ovnen, så de mindste ikke kommer til at kravle for tæt på.
  2. Sørg for altid at tænde korrekt op i brændeovnen.
  3. Undgå, at der kommer røg ud i stuen. Åbn kun lågen, når der er gløder i ovnen, sørg for godt træk i skorstenen, og brug altid tørt brænde (max. 18 % fugt). Vær også opmærksom på, at din brændeovn ikke konkurrerer med ventilationsanlæg og emhætter. I moderne huse med kraftige ventilationsanlæg og emhætter kan skorstenstrækket ofte ikke fungere pga. undertryk.
  4. Det kan være en god idé at lade de lidt ældre børn være med til at tænde op i brændeovnen, så de lærer, hvordan brændeovnen fungerer.
  5. Hvis du har en brændeovn af ældre dato, bør du udskifte den med en moderne svanemærket brændeovn, som brænder meget renere.
  6. Hvis du ikke selv har en brændeovn, men er bekymret over dine naboers brændeovnsrøg, fordi du og familien oplever røggener, kan det være en god idé at tale med din nabo. Tit skyldes røggener nemlig, at folk fyrer med vådt brænde, eller at de ikke har et godt træk i skorstenen. Et problem, der forholdsvist nemt kan afhjælpes.

Brændeovne øger livskvaliteten

Article

En undersøgelse viser, at brændeovnsejere har øget livskvalitet. En stille stund foran flammerne kan have meditativ effekt og give ro i både krop og sind. Samtidigt er drømmen om ægte varme, smukt flammebillede og de hyggelige aktiviteter, som en brændeovn inviterer til afgørende faktorer, når folk vælger at købe en brændeovn.

Læs mere

Skab et godt indeklima med din brændeovn

Article

Et godt indeklima i dit hjem er med til at sikre, at du og din familie lever under sunde forhold, og der er faktisk en del ting, du selv kan gøre for at forbedre dit indeklima. En moderne brændeovn kan nemlig være med til at skabe et godt indeklima – især hvis du kombinerer den med nogle gængse husråd.

Læs mere

Brændeovn med automatik

Article

En brændeovn med automatik regulerer selv lufttilførslen. Det gør det nemt for dig at tænde op og opnå en optimal og fuldstændig forbrænding. På den måde får du mest ud af dit brænde, sparer penge på opvarmningen af din bolig, og er samtidigt sikker på en miljøvenlig forbrænding. Nemt, enkelt - automatisk.

Læs mere