Brændeovne med design

Design af brændeovne er mere end farvevalg og form. Når produktet bliver teknisk kompliceret blandes formgivning, teknisk forståelse og brugerinddragelse - og bliver godt brændeovnsdesign.

Forfatter: Line Nederby
Designer af Aduro brændeovne Casper Storm

Article

Casper Storm fra SPEKTRE ApS er arkitekt og industriel designer og designer brændeovne for Aduro A/S. Som brændeovnsdesigner er processen i formgivningen en løbende sparring med alle fra den tekniske afdeling til salg og marketing. Det handler om at samle alle behovene i ét og samme produkt.

Design eller funktion?

En brændeovn består af mange dele, som kommer fra forskellige afdelinger. Teknikken fås fra produktionen, materialerne findes hos leverandøren, designeren står for indpakningen og salgsafdelingen sørger for resten. Som brændeovnsdesigner sker sparringen løbende med samtlige afdelinger, hvor alles behov skal indgå i det færdige produkt.

Marketing/salg og produktion er to lejre, som har vidt forskellige input. Jeg samarbejder tæt med salgsafdelingen, som kigger på det første oplæg og giver den videre godkendelse. De har jo brugerdata fra deres leverandører og indkøbere. Derefter udveksler jeg og teknikerne tegninger, og de kommer med deres erfaring fx i forhold til maskinkapacitet eller andre produktionstekniske ting. Jeg bruger i høj grad brugerinddragelse og sælgerinddragelse,” siger Casper Storm.

Som designer er det en fordel at arbejde ud fra en problemstilling eller en efterspørgsel. Her kommer brændeovnsbrugeren ind i billedet, for hvem er bedre til at pege på et behov end dem, der har behovet?

Nogle designere er drevet af at være eksperimenterende på udformningen og udtrykket. For Casper handler det om noget andet, og han har hele tiden for øje, at der i sidste ende skal være en bruger, der ønsker og mangler produktet.

Det er meget en efterspørgsel i markedet der gør, at jeg laver et projekt. Den sidste serie jeg lavede var Aduro 15, hvor efterspørgslen gik på, at brændeovnen skulle kunne tage større brændestykker på op til 50 cm. Her blev udgangspunktet for designet et større brændkammer. Løsningerne skal være simple, især med øje for brugeren, men også med tanke på skorstensfejeren, teknikeren og reservedelsmontøren,” udtaler Casper Storm.

Design til hygge

Brændeovnen skal i dag opfylde et opvarmningsbehov og samtidig indgå i boligindretningen som et møbel. I danske boliger, som er udstyret med gode opvarmningsløsninger, og som egentlig ikke har behov for øvrig opvarmning, bliver brændeovnen i høj grad forbundet med hygge.

Rigtig mange brændeovne er mere et hyggemøbel end det er et opvarmningsmøbel. I nye huse er det ikke nødvendigt at have en brændeovn, men det er blevet meget populært at installere en brændeovn alligevel,” mener Casper.

Når en brændeovn får en mere dekorativ rolle i huset, ændres designet og udtrykket bliver gerne mere alsidigt, på den måde passer brændeovnen ind i flere typer hjem.

Det handler om at være konservativ men klassisk og moderne. Aduro er mere klassisk – runde ovne, firkantede, klassisk opbygning med skuffer og lågerne er hængslet. Andre producenter, fx de mere sydlandske, designer mere trendorienterede ovne. Nogle kan være meget bløde og have et feminint formsprog, hvor andre producenter designer brændeovne, som nærmest ligner en bilmotor og er meget maskuline. De er meget dyre og meget niche,” siger Casper.

Nordisk og klassisk

Danmark er verdenskendt for stilrent og moderne nordisk design, hvor æstetikken gør, at designet kan indgå i mange kontekster og miljøer. Casper har samme tilgang i sit designudtryk og beskriver det ved, at formgivningen i brændeovnen er lidt konservativt, så det både passer til det moderne hjem og hjemmet med klunkemøbler.

Som designer præges man gerne af trends, som både går på udtrykket men også de behov der gennem tiden er opstået.

De trends vi ser meget, er fx farven på ovnen. Hvide ovne har været temmelig populære, i hvert fald har mange producenter haft en hvid ovn i deres sortiment. Det samme gælder med de rødlige farver. Rigtig mange producenter har røde ovne i fx matlak, men også jordfarver og varme metallic farver ser vi flere af,” siger Casper Storm.

Farven er det første vi møder, men når der så tændes op i brændeovnen er der også sket noget hos den nye forbrugers behov.

Nye brændeovne har store glaspartier hvor der er bedre kig til flammerne. Her stiler producenterne efter et mere blankt udtryk, hvor hele lågen er i glas.” nævner Casper.

Design med mere

Trends og tendenser i boligindretningen er naturlige inspirationskilder i brændeovnsdesignet, men når alt kommer til alt er processen et samarbejde og ikke et selvstændigt projekt. Det er designerens opgave, at samle alle komponenter i ét produkt som opfylder samtlige behov.

Jeg ser mig selv som bindeleddet mellem produktionsdelen og marketingsdelen. Produktionen vil have et bukket stykke jern og salgsafdelingen vil have noget, der ser godt ud. Min fornemste opgave er at få et homogent udtryk hvor de to dele går hånd i hånd,” Siger Casper.

En brændeovn er ikke bare en brændeovn, den er gennemdesignet fra inderst til yderst og oppefra og ned. Du kan være sikker på, at intet er overladt til tilfældighederne.

Indret din bolig med brændeovn

Article

En brændeovn er med til at gøre dit hus til et hjem. Læs om den store brændeovnsforvandling hjemme hos den norske boligblogger Vibeke Olausssen Langørgen, der giver gode råd til, hvordan du skaber et hyggeligt og brugbart rum omkring din brændeovn, som matcher stilen i din øvrige indretning.

Læs mere

Brændeovn i ejerlejlighed

Article

Brændeovne er ikke kun til villa- eller sommerhusejere. De større byer bliver større og folk der køber ejerlejlighed kan også blive brændeovnsejere.

Læs mere

En ny brugt brændeovn

Article

Når du vælger at købe en brugt brændeovn, er der en række forhold, du på forhånd skal overveje. Det samme gælder, når du vil sælge din brugte brændeovn.

Læs mere

Før montering af brændeovn

Article

Før montering af brændeovn skal forholdene være i orden. Læs mere her om skorstensbestemmelser, hvem du skal melde installationen til, og hvordan dit hus skal overholde bygningsreglementet.

Læs mere

Danskerne vil have hygge i hjemmet

Article

Når danskerne overvejer om de skal anskaffe sig en brændeovn eller ej, er der forskellige faktorer, der spiller ind. Det kan både være et spørgsmål om økonomi eller miljø, men den mest afgørende faktor er "hygge". Det viser en rundspørge foretaget af Aarhus Universitet.

Læs mere

Konvektion eller strålevarme?

Article

Stråleovne og konvektionsovne opvarmer forskelligt og har forskellige funktioner. Her kan du læse om de nye teknologier og automatik til din konvektionsovn

Læs mere

Valg af brændeovn – hvad skal du kigge efter?

Article

Der findes mange forskellige brændeovne på markedet og det letteste er at lade smag og behag bestemme, når du skal træffe valget.

Læs mere

Vælg den rigtige type varmekilde

Article

Verdenen af brændeovne favner bredt og der findes forskellige typer. Find den rigtige type af brændeovn til dit behov.

Læs mere

Brændeovne øger livskvaliteten

Article

En undersøgelse viser, at brændeovnsejere har øget livskvalitet. En stille stund foran flammerne kan have meditativ effekt og give ro i både krop og sind. Samtidigt er drømmen om ægte varme, smukt flammebillede og de hyggelige aktiviteter, som en brændeovn inviterer til afgørende faktorer, når folk vælger at købe en brændeovn.

Læs mere

Brændeovnsglasset er vigtigt for brændeovnen

Article

Brændeovnsglasset i din brændeovn har stor betydning for din brændeovn, forbrændingen og sikkerheden omkring din brændeovn. Du får mere varme for pengene, en renere forbrænding og muligheden for at komme tæt på brændeovnen og nyde flammerne, uden risiko for at blive ramt af gnister.

Læs mere

Brændeovnsglassets udvikling

Article

De seneste år er der sket meget inden for design af brændeovne. Et af de elementer, der design- og udtryksmæssigt har udviklet sig mest, er glasset. Jo større glas og kig til de dansende flammer, des bedre. Det stiller store krav til produktionen af brændeovnsglas, der skal kunne holde til høje temperaturer og opfylde samtlige funktionskrav.

Læs mere