Brændeovnsglassets udvikling

De seneste år er der sket meget inden for design af brændeovne. Et af de elementer, der design- og udtryksmæssigt har udviklet sig mest, er glasset. Jo større glas og kig til de dansende flammer, des bedre. Det stiller store krav til produktionen af brændeovnsglas, der skal kunne holde til høje temperaturer og opfylde samtlige funktionskrav.

Forfatter: Line Nederby
Brændeovn i hjørnet

Article

De seneste år er der sket meget inden for design af brændeovne. Et af de elementer, der design- og udtryksmæssigt har udviklet sig mest, er glasset. 

Vi skal ikke langt tilbage i tiden før traditionelle brændeovne var helt uden glas, og det eneste tidspunkt man fik kig til flammerne var, når man åbnede for jernlågen for at lægge brænde på.

Gammel brændeovn i jern uden glas

Sidenhen blev brændeovne udviklet med et klassisk indrammet glas i døren, der var lavet af varmemodstandsdygtigt glaskeramik.

Asgård 4 brændeovn

Fladt, kurvet, vinklet glas?

Glasset er i dag blevet et vigtigt element i brændeovnens æstetiske udtryk og design. Det skal føles som om, der er tændt bål i stuen. Store glasflader der giver et maksimalt indkig til flammerne gerne fra flere sider, bliver vægtet højt. Takket være teknologien er det muligt at bevæge sig væk fra de flade glas til de buede og vinklede glas. Udtryk, form og farve i de keramiske glas er blevet parametre, der har betydning for valget af brændeovn.

Aduro 12 brændeovn

Glasset giver sikkerhed

Det keramiske glas skal kunne klare op til 1200 grader på indersiden ved brændkammeret, mens stuetemperaturen på den anden side fx er 22 grader, uden at glasset knækker eller revner.

Glasset er samtidig afgørende for sikkerheden omkring din brændeovn. Du kan komme tæt på ovnen og nyde synet af flammerne uden risiko for flyvende gnister, hvilket minimerer brandfaren.

En af de førende producenter af glas til brændeovne er virksomheden SCOTT, som du kan læse mere om her.

Brændeovne med design

Article

Design af brændeovne er mere end farvevalg og form. Når produktet bliver teknisk kompliceret blandes formgivning, teknisk forståelse og brugerinddragelse - og bliver godt brændeovnsdesign.

Læs mere

Brændeovnsglasset er vigtigt for brændeovnen

Article

Brændeovnsglasset i din brændeovn har stor betydning for din brændeovn, forbrændingen og sikkerheden omkring din brændeovn. Du får mere varme for pengene, en renere forbrænding og muligheden for at komme tæt på brændeovnen og nyde flammerne, uden risiko for at blive ramt af gnister.

Læs mere

Brændeovne øger livskvaliteten

Article

En undersøgelse viser, at brændeovnsejere har øget livskvalitet. En stille stund foran flammerne kan have meditativ effekt og give ro i både krop og sind. Samtidigt er drømmen om ægte varme, smukt flammebillede og de hyggelige aktiviteter, som en brændeovn inviterer til afgørende faktorer, når folk vælger at købe en brændeovn.

Læs mere

Danskerne vil have hygge i hjemmet

Article

Når danskerne overvejer om de skal anskaffe sig en brændeovn eller ej, er der forskellige faktorer, der spiller ind. Det kan både være et spørgsmål om økonomi eller miljø, men den mest afgørende faktor er "hygge". Det viser en rundspørge foretaget af Aarhus Universitet.

Læs mere

En ny brugt brændeovn

Article

Når du vælger at købe en brugt brændeovn, er der en række forhold, du på forhånd skal overveje. Det samme gælder, når du vil sælge din brugte brændeovn.

Læs mere

Før montering af brændeovn

Article

Før montering af brændeovn skal forholdene være i orden. Læs mere her om skorstensbestemmelser, hvem du skal melde installationen til, og hvordan dit hus skal overholde bygningsreglementet.

Læs mere

Konvektion eller strålevarme?

Article

Stråleovne og konvektionsovne opvarmer forskelligt og har forskellige funktioner. Her kan du læse om de nye teknologier og automatik til din konvektionsovn

Læs mere

Valg af brændeovn – hvad skal du kigge efter?

Article

Der findes mange forskellige brændeovne på markedet og det letteste er at lade smag og behag bestemme, når du skal træffe valget.

Læs mere

Vælg den rigtige type varmekilde

Article

Verdenen af brændeovne favner bredt og der findes forskellige typer. Find den rigtige type af brændeovn til dit behov.

Læs mere

Indret din bolig med brændeovn

Article

En brændeovn er med til at gøre dit hus til et hjem. Læs om den store brændeovnsforvandling hjemme hos den norske boligblogger Vibeke Olausssen Langørgen, der giver gode råd til, hvordan du skaber et hyggeligt og brugbart rum omkring din brændeovn, som matcher stilen i din øvrige indretning.

Læs mere