Hvor skal man gøre af asken?

Et tyndt lag aske i bunden af brændkammeret hjælper med at isolere, men der kan hurtigt blive fyldt op med aske i askeskuffen. Og hvor er det lige, at man skal gøre af asken?

Forfatter: Line Nederby
Ild i brændeovn

Article

Tidligere mente man, at aske var godt som gødning, men det er faktisk en myte. I dag ved man, at aske har et højt indhold af tungmetaller, og at det kan skade planterne i din have.

I nogle områder er det ikke muligt at bortskaffe aske udenfor, og generelt kan man kun bruge aske som gødning, hvis det er en godkendt slags aske.  Miljøstyrelsen anbefaler, at man smider asken ud med husholdningsaffaldet.

Husk, at asken skal køle helt ned, inden det bliver smidt ud. Man kan eventuelt opbevare asken i en metalspand, indtil det er nedkølet. Det tager omkring 48 timer.

Spørg din kommune til råds, hvis du er i tvivl om, hvor du skal gøre af din aske.

Tips til askehåndtering:

  • Brug aldrig din støvsuger til at støvsuge din brændeovn. Brug i stedet en speciel askestøvsuger.
  • Dæk askeskuffen til med en pose eller lignende for at undgå at støv spreder sig i dit hus, når du tømmer askeskuffen
  • Selv ren aske bør ikke spredes i haven

Brændehugning og sport - en mulig kombination?

Article

Umiddelbart passer brændehugning og sport måske ikke helt sammen, men de kan faktisk sagtens kombineres. Så hvis du vil være fit til sommeren, så kan det sagtens lade sig gøre uden et dyrt fitnessmedlemsskab. Hvis du griber øksen, kan du gå i gang med din workout med det samme.

Læs mere

Brændekløvning

Article

Fældning, kløvning og stabling af brænde er et stykke arbejde, som mange holder af - fordi arbejdet med træet har et praktisk formål, som hele familien får glæde af. Her er samlet nogle gode råd om træets vej fra skoven til din brændeovn.

Læs mere

Sådan tjekker du om dit brænde er tørt

Video

Det er nemt at vurdere, hvor fugtigt et stykke træ er. I artiklen får du fire lette metoder til at vurdere fugtigheden i dit brænde.

Læs mere

Hvilken type brænde skal du vælge?

Article

Du kan bruge alle træsorter i din brændeovn. Men inden du vælger, hvilken type brænde du vil bruge, er det en god ide at overveje, hvilke behov dit træ og din brændeovn skal opfylde. Er brændeovnen din primære varmekilde eller bruger du brændeovnen til at skabe hygge og stemning? Det kan have indflydelse på, hvilken træsort, der er optimal for dig.

Læs mere

Er brænde eller træbriketter billigst?

Article

Færdig savet, kløvet og tørret brænde er dyrere i brug end træbriketter. Beregninger viser, at du får mest varme for pengene, når du fyrer med træbriketter frem for brænde i din brændeovn.

Læs mere

Fordele ved at fyre med træbriketter

Article

Flere danskere vælger at fyre med træbriketter i deres brændeovn. Læs om hvorfor det er fordelagtigt at vælge briketter, og hvad du skal være opmærksom på, når du skal købe træbriketter.

Læs mere