Hvad er det mest afgørende for danskerne, når de vælger, om de vil have brændeovn eller ej? En undersøgelse viser, at hygge og økonomi scorer højt på listen, og flere har også et stort ønske om at fyre miljørigtigt – men ved ikke helt hvordan, man gør i praksis.
Enhver dansker ved hvad ”hygge” er, og hvad ordet betyder, men flere har svært ved at beskrive det for andre, der ikke taler dansk. Ordet og fænomenet er ærkedansk og meget beskrivende for vores kultur og måde at omgås hinanden på.
Vi hygger os, når vi er sammen – fordi det skaber en helt særlig atmosfære, stemning og følelse. Det er her brændeovnen kommer ind i billedet, for det kan brændeovne i høj grad bidrage til. Ægte varme, den knitrende lyd og smukke farve i flammerne kan tilmed virke meditativt på dem, der sidder foran en tændt brændeovn.
66% vil have hygge
Det viser en undersøgelse foretaget af seniorforsker Lars Kjerulf Petersen fra Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) ved Aarhus Universitet, der har stillet spørgsmålet: Hvorfor har du en brændeovn/fyr?
I Skemaet fremgår det, hvordan de adspurgte svarede på undersøgelsen:
(Undersøgelsen baserer sig på svar fra 361 personer fra Herlev og Værløse)
Et hjem med brændeovn
Seniorforsker Lars Kjerulf Petersen konkluderer, at når danskerne overvejer, om de skal anskaffe eller udskifte deres brændeovn, har de skelet til de økonomiske fordele ved brændefyring, men at det i sidste ende er det æstetiske og sanselige ved at have en brændeovn i hjemmet, som bliver det afgørende.
Hvilken type brændeovnsejer er du?
På baggrund af undersøgelsen har han opdelt de danske brændeovnsejere i fire typer:
1) De æstetisk-sanselige:
- Kropsligt velvære
- Idealer om det gode hjem
- Oprindelig varmekilde
2) Pragmatikerne:
- Økonomisk
- Bedste tilgængelige varmekilde
3) Dem der selv vil bestemme:
- Uafhængighed af anden varmeforsyning
- Indretter sig efter egne præferencer
4) Miljøidealisterne:
- CO2-balance.
(Den sidste gruppe omfatter kun 5 %.)
Her kan du læse hele rapporten: Brændefyring i hjemmet – praksis, holdninger og regulering.