Danskerne vil have hygge i hjemmet

Når danskerne overvejer om de skal anskaffe sig en brændeovn eller ej, er der forskellige faktorer, der spiller ind. Det kan både være et spørgsmål om økonomi eller miljø, men den mest afgørende faktor er "hygge". Det viser en rundspørge foretaget af Aarhus Universitet.

Forfatter: Line Nederby
Udgivet: 03. september 2015

Article

Hvad er det mest afgørende for danskerne, når de vælger, om de vil have brændeovn eller ej? En undersøgelse viser, at hygge og økonomi scorer højt på listen, og flere har også et stort ønske om at fyre miljørigtigt, men ved ikke helt, hvordan man gør i praksis.

Enhver dansker ved hvad ”hygge” er, og hvad ordet betyder, men flere har svært ved at beskrive det for andre, der ikke taler dansk. Ordet og fænomenet er ærkedansk og meget beskrivende for vores kultur og måde at omgås hinanden på.

Vi hygger os, når vi er sammen – fordi det skaber en helt særlig atmosfære, stemning og følelse. Det er her brændeovnen kommer ind i billedet, for det kan brændeovne i høj grad bidrage til. Ægte varme, den knitrende lyd og smukke farve i flammerne kan tilmed virke meditativt på dem, der sidder foran en tændt brændeovn.

66% vil have hygge

Det viser en undersøgelse foretaget af seniorforsker Lars Kjerulf Petersen fra Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) ved Aarhus Universitet, der har stillet spørgsmålet: Hvorfor har du en brændeovn/fyr?

I skemaet fremgår det, hvordan de adspurgte svarede på undersøgelsen:

Skema over hygge-resultater

(Undersøgelsen baserer sig på svar fra 361 personer fra Herlev og Værløse)

Et hjem med brændeovn

Seniorforsker Lars Kjerulf Petersen konkluderer, at når danskerne overvejer, om de skal anskaffe eller udskifte deres brændeovn, har de skelet til de økonomiske fordele ved brændefyring, men at det i sidste ende er det æstetiske og sanselige ved at have en brændeovn i hjemmet, som bliver det afgørende.

Hvilken type brændeovnsejer er du?

På baggrund af undersøgelsen har han opdelt de danske brændeovnsejere i fire typer:

1) De æstetisk-sanselige:

  • Kropsligt velvære
  • Idealer om det gode hjem
  • Oprindelig varmekilde

2) Pragmatikerne:

  • Økonomisk
  • Bedste tilgængelige varmekilde

3) Dem, der selv vil bestemme:

  • Uafhængighed af anden varmeforsyning
  • Indretter sig efter egne præferencer

4) Miljøidealisterne:

  •  CO2-balance

(Den sidste gruppe omfatter kun 5 %.)

Vil du kategorisere dig selv som miljøidealist, og vil du gerne vide mere om at fyre korrekt? Så kan du læse mere her.

Her kan du læse hele rapporten: Brændefyring i hjemmet – praksis, holdninger og regulering. 

Brændeovn i ejerlejlighed

Article

Brændeovne er ikke kun til villa- eller sommerhusejere. De større byer bliver større og folk, der køber ejerlejlighed, kan også blive brændeovnsejere.

Læs mere

Brændeovne øger livskvaliteten

Article

En undersøgelse viser, at brændeovnsejere har øget livskvalitet. En stille stund foran flammerne kan have meditativ effekt og give ro i både krop og sind. Samtidigt er drømmen om ægte varme, smukt flammebillede og de hyggelige aktiviteter, som en brændeovn inviterer til afgørende faktorer, når folk vælger at købe en brændeovn.

Læs mere

Valg af brændeovn – hvad skal du kigge efter?

Article

Der findes mange forskellige brændeovne på markedet og det letteste er at lade smag og behag bestemme, når du skal træffe valget.

Læs mere