Skab et godt indeklima med din brændeovn

Et godt indeklima i dit hjem er med til at sikre, at du og din familie lever under sunde forhold, og der er faktisk en del ting, du selv kan gøre for at forbedre dit indeklima. En moderne brændeovn kan nemlig være med til at skabe et godt indeklima – især hvis du kombinerer den med nogle gængse husråd.

Forfatter: Line Nederby
Aduro 12 brændeovn

Article

En moderne brændeovn er først og fremmest god for dit indeklima, fordi den konstant udskifter luften i dit rum. Brændeovnen tager nemlig luften fra rummet og sender det ud gennem skorstenen, og der kommer frisk luft ind gennem de naturlige utætheder, der altid er i et hus. Det øgede luftskifte er især godt for astmatikere, og brændeovnen er også med til at forhindre skimmelsvamp, fordi den sørger for, at temperaturen ikke er for lav og forhindrer, at rummet er for fugtigt.

Det er dog vigtigt, at du bruger din brændeovn rigtigt, for at den fungerer optimalt for indeklimaet.

Herunder finder du nogle gode råd til at bruge den rigtigt:

  • Sørg for, at der er et jævnt træk i din skorsten – det er altafgørende for, at din brændeovn fungerer korrekt. Hvis trækket i din skorsten ikke er godt nok, kan det give røg i stuen. Det kan nogle gange være en fordel at købe en røgsuger til din skorsten, da den kan afhjælpe problemer med trækket. Læs mere om at forbedre din skorsten her.
  • Læg brænde på på det rigtige tidspunkt – vent til brændet er brændt ned til gløder, før du tilføjer mere brænde
  • Undgå at åbne lågen, når der er godt gang i ilden
  • Sørg for at fyre med tørt brænde, da fugtigt brænde fører til massiv røgudvikling
  • Åbn ikke for lågen, hvis emhætten er i gang. Kraftige emhætter kan skabe undertryk omkring brændeovnen, hvilket giver røggener og dårlig forbrænding

Derudover er der nogle gængse husråd, som også kan være fordelagtige at følge:

  • Stearinlys giver mange partikler i luften, og det kan derfor være en fordel at bruge færre stearinlys
  • Luft ud flere gange om dagen. Åbn døre og vinduer, så der kommer gennemtræk, og den fugt, der naturligt opstår via vores madlavning, brusebade og udånding, kommer ud
  • Undgå at tørre tøj indendørs, da det afgiver meget fugt til rummet
  • Gør din bolig grundigt rent jævnligt, så støvpartiklerne i boligen bliver minimeret
  • Er det svært at opretholde et godt indeklima, kan man også installere et ventilationsanlæg

Sådan tjekker du om dit brænde er tørt

Video

Det er nemt at vurdere, hvor fugtigt et stykke træ er. I artiklen får du fire lette metoder til at vurdere fugtigheden i dit brænde.

Læs mere

5 tips til at vedligeholde din brændeovn

Article

Foråret er på vej, og når solen titter frem, skruer mange brændeovnsejere ned for brugen af deres brændeovn. Når brændeovnen er kold, er det oplagt at rense og ordne den, så den er klar, når vejret igen bliver køligere.

Læs mere

Brændekløvning

Article

Fældning, kløvning og stabling af brænde er et stykke arbejde, som mange holder af - fordi arbejdet med træet har et praktisk formål, som hele familien får glæde af. Her er samlet nogle gode råd om træets vej fra skoven til din brændeovn.

Læs mere

Brænderøg skader ikke danskerne

Article

Undersøgelser viser, at mængden af luftforurening i Danmark er kraftigt reduceret. Moderne teknologi og udvikling af brændeovne gør brændefyring til miljøvenlig opvarmning. Det er vigtigt at fyre korrekt så den brænderøg, der udledes til luften ikke generer.

Læs mere

Brændeovn med automatik

Article

En brændeovn med automatik regulerer selv lufttilførslen. Det gør det nemt for dig at tænde op og opnå en optimal og fuldstændig forbrænding. På den måde får du mest ud af dit brænde, sparer penge på opvarmningen af din bolig - og er samtidigt sikker på en miljøvenlig forbrænding. Nemt, enkelt - automatisk.

Læs mere

Miljøvenlig forbrænding med korrekt lufttilførsel

Article

Lufttilførsel er en af de vigtigtste faktorer, når du skal fyre korrekt og miljøvenligt i din brændeovn. Derfor er det godt at vide lidt om, hvordan du bruger luftspjældene på din brændeovn - så du får en optimal og fuldstænding forbrænding.

Læs mere

Sådan tænder du korrekt op i din brændeovn

Article

Det er vigtigt, du fyrer rigtigt i din brændeovn. Sådan får du mest ud af dit brænde og skåner miljøet mest muligt.

Læs mere

Skorstenen er brændeovnens motor

Article

Skorstenen har en central funktion for brændeovnen. Derfor er det vigtigt, at den er installeret korrekt og fungerer optimalt - for kun på den måde får du succes med din brændeovn. Læs om hvordan du kan optimere trækforholdene i din skorsten.

Læs mere

Brændeovne er miljøvenlig opvarmning

Article

Det forurener ikke naturen, når du fyrer i brændeovn - så længe du fyrer korrekt og altid bruger tørt træ. Læs mere om hvorfor fyring med træ er CO2-neutralt.

Læs mere