Brændeovne er miljøvenlig opvarmning

Det forurener ikke naturen, når du fyrer i brændeovn - så længe du fyrer korrekt og altid bruger tørt træ. Læs mere om hvorfor fyring med træ er CO2-neutralt.

Forfatter: Line Nederby
Udgivet: 01. april 2015

Article

Miljøvenlig opvarmning med brændeovn

 Vidste du, at det ikke er til skade for miljøet at fyre med træ i brændeovnen, når du fyrer med tørt træ og tilfører luft på den rigtige måde?

En brændeovn er hyggelig, praktisk, økonomisk og et smukt møbel i stuen. Men en brændeovn er mere end det. For når du fyrer korrekt i din brændeovn, er du med til at beskytte miljøet mod unødig partikeludledning i luften. Når du fyrer med brænde, udnytter du naturens egen varmekilde – træet.

Afbrænding af træ er CO2-neutralt

Træ er det mest miljøvenlige råstof, der findes i naturen – fordi det er CO2-neutralt.

Hvad betyder det så?

Det betyder, at det næsten ikke belaster atmosfæren med yderligere CO2, når du fyrer korrekt. Naturen er nemlig smart indrettet. Brænde optager lige så meget CO2 fra atmosfæren, mens træerne gror, som brændet frigiver, når det brændes af. Derfor er det også vigtigt, at skovarealet i naturen bevares, og der hele tiden plantes nye træer.

Men hvis der er tale om et kredsløb – hvorfor vinder klimaet så?

Klimaet vinder, når du bruger brænde som energikilde i din bolig – fordi du på den måde undgår at belaste klimaet ved at hente kulstof fra jorden. Som når du fyrer med kul, olie eller gas. Du undgår at udlede CO2 til atmosfæren, som ikke allerede indgår i det naturlige CO2-kredsløb.

Næsten CO2-neutralt?

Ja, næsten. Ingen energikilder er 100% CO2-neutrale. Man bruger for eksempel fossile brændstoffer som benzin ved fældning og transport af træet.

Du kan læse mere om træets CO2-neutralitet i denne artikel fra Træ.dk.

 

Men husk …

Du skal fyre korrekt med tørt brænde i din brændeovn. Ellers forsvinder din miljøvenlighed som røg i skorstenen.

Læs mere om hvordan du fyrer korrekt her.

 

Vidste du at…

  • Hver ny brændeovn der tages i brug, vil i gennemsnit spare os for 4 tons CO2 udledning om året. (Kilde: Energistyrelsen)
  • Fyring med træ reducerer Danmarks udslip af COmed 1,6 mio. tons årligt. (Kilde: Energistyrelsen 2007)
  • Brændefyring og fyring med træpiller er den billigste måde at opvarme boligen på. Fx er fyring med brænde fem gange billigere end elvarme. (Kilde: Teknologisk Institut)

Sådan tænder du korrekt op i din brændeovn

Article

Det er vigtigt, du fyrer rigtigt i din brændeovn. Sådan får du mest ud af dit brænde og skåner miljøet mest muligt.

Læs mere

Brændeovn med automatik

Article

En brændeovn med automatik regulerer selv lufttilførslen. Det gør det nemt for dig at tænde op og opnå en optimal og fuldstændig forbrænding. På den måde får du mest ud af dit brænde, sparer penge på opvarmningen af din bolig, og er samtidigt sikker på en miljøvenlig forbrænding. Nemt, enkelt - automatisk.

Læs mere

Brændeovne er miljøvenlig opvarmning

Article

Det forurener ikke naturen, når du fyrer i brændeovn - så længe du fyrer korrekt og altid bruger tørt træ. Læs mere om hvorfor fyring med træ er CO2-neutralt.

Læs mere

Få mest varme for pengene

Article

Det er vigtigt, at du altid fyrer med tørt brænde i din brændeovn. Hvis du fyrer med fugtigt brænde, opnår du ikke den optimale virkningsgrad og varme - det er spild af penge. Læs også om hvorfor du altid bør fyre med tørt brænde for at skåne miljøet mest muligt.

Læs mere

Miljøvenlig forbrænding med korrekt lufttilførsel

Article

Lufttilførsel er en af de vigtigtste faktorer, når du skal fyre korrekt og miljøvenligt i din brændeovn. Derfor er det godt at vide lidt om, hvordan du bruger luftspjældene på din brændeovn - så du får en optimal og fuldstænding forbrænding.

Læs mere