Ifølge tal fra Skorstensfejerlauget stammer ca. 80% af partikelforureningen i Danmark fra udlandet. De resterende 20% stammer fra trafikken, industrien, landbruget og brændefyring. Heraf udgør brændeovne maksimalt 10 % af den specifikke forurening med partikler, mens brændefyring bidrager med højst 3-5 % af den totale luftforurening. Ved helt at forbyde brændeovne vil vi derfor kun kunne mindske luftforureningen med knap 5%.
Skift den gamle ud
Brændeovne af ældre dato er årsag til den væsentligste del af partikeludledningen fra brændefyring. Ved at skifte din gamle brændeovn ud med en ny, moderne brændeovn kan du reducere partikeludslippet med op til 70 % (Rapport fra Miljøstyrelsen), og køber du desuden en brændeovn med automatisk luftregulering kan du opleve en betydelig besparelse på brændeforbruget – helt op til 40% ved korrekt fyring.
Akkurat som den gamle bil trænger til at blive skiftet ud med en mere miljøvenlig en af slagsen, så gælder det også for mange brændeovne.
Her kan du beregne tilbagebetalingstiden på en ny brændeovn
Danske brændeovne i verdensklasse
Danske brændeovnsproducenter ligger i verdenstoppen, når det kommer til udvikling af miljøvenlige og effektive brændeovne, der udnytter træet optimalt (Kilde: DAPO). Desuden er fyring med brænde en vedvarende og CO2-neutral energi. Ved afbrænding frigiver træ nemlig kun den mængde CO2, som det optog, mens det voksede, hvilket gør brændefyring til en CO2-neutral energikilde. Samtidig har vi tilvækst af skov i vores del af verden, hvor skovene vokser hurtigere end vi bruger træet fra dem (Kilde: Dansk Skovforening).
Derudover lever 9 ud af 10 moderne, danske brændeovne i dag op til kravene fra det nordiske miljømærke Svanemærket, som stiller strengere krav til partikeludledningen (max. 2 g/kg) end den danske lovgivning foreskriver (max. 4 g/kg). Med en Svanemærket brændeovn får du således de bedste forudsætninger for at fyre miljøvenligt i din brændeovn. Faktisk giver træfyring også et plus til indeklimaet, fordi luften i huset bliver skiftet ud og nedsætter risikoen for skimmelsvamp, når boligen bliver varmet godt op.
Facts om brændefyring
- Moderne brændeovne udskifter luften i boligen ved at trække frisk luft ind udefra. Det reducerer risiko for husstøvmider og skimmelsvamp.
- Udskiftning af gamle brændeovne er en del af årsagen til, at luften i Danmark bliver stadigt renere. Faktisk har luften i Danmark ikke været renere i de seneste 30 år (DCE, Danish Air Quality Monitoring Programme 2017).
- Moderne brændeovne har en markant renere forbrænding end gamle ovne. Partikelemissionen fra en ny brændeovn ligger væsentligt under lovens grænseværdi.
- Stearinlys og madlavning er ifølge DTU de største kilder til partikelforurening inden døre.
- En gammel brændeovn udleder 5-6 gange så mange partikler som en moderne brændeovn.