Skrot din gamle brændeovn og få skrotningspræmie

Som et led i at reducere luftforureningen i Danmark har regeringen afsat 46 mio. kr. til en skrotningsordning af gamle brændeovne. Skrotningsordningen opfordrer danskerne til at udskifte deres gamle brændeovn.

Forfatter: Anne Sofie Torstensson
Aduro 20

OBS: Skrotningsordningen er udløbet

Article

Har du en brændeovn fra 1994 eller før, kan du få en skrotningspræmie på 2.000, hvis du skrotter din brændeovn eller udskifter den med en ny. Ordningen galdt indtil udgangen af 2020 – eller indtil puljen er opbrugt – og fordeles efter ”først til mølle”-princippet. Skrotningsordningen rækker til skrotning af ca. 20.000 brændeovne.

Udskift din brændeovn til gavn for miljøet og dit brændeforbrug

Brændeovne af ældre dato udleder i dag op til 5 gange så mange skadelige partikler som en moderne brændeovn, og nye, danske brændeovne ligger i dag i verdenstoppen, når vi snakker miljøhensyn og effektiv forbrænding. 9 ud af 10 danske brændeovne lever desuden op til de strenge krav til partikeludledning, som Svanemærket foreskriver. Ved at skifte til en ny brændeovn bidrager du således til en renere luft – og vælger du en brændeovn med automatik, kan du desuden opnå en betydelig besparelse på dit brændeforbrug.

Betingelser for at søge tilskud

  • Din brændeovn skal være fra 1994 eller før.
  • Ovnen skal have været tilsluttet pr. 1 december 2018 på din adresse.
  • Ovnen skal være frakoblet.
  • Der kan kun ansøges om godtgørelse til én adresse pr. person.
  • Der kan kun ydes én godtgørelse pr. ansøger.

Det er ikke et krav, at du tilslutter en ny ovn. Hvis en ny ovn ikke tilsluttes, skal ildstedet bekræftes lukket af en skorstensfejer. Du skal selv afholde udgiften til skorstensfejeren. Miljøstyrelsen har indgået et samarbejde med Skorstensfejerlauget om, at ydelsen koster en standardpris på 170 kr. eks. moms.

Læs også: Beregn tilbagebetalingstiden på din brændeovn

Sådan ansøger du:

  1. Kontakt din lokale skorstensfejermester. Han skal vurdere, om din brændeovn eller pejseindsats er fra 1994 eller før. Det skal den være, hvis den skal opnå skrotningspræmie. Ofte kan skorstensfejeren se ovnens data i sit kartotek. Ellers skal han hjem til dig og se ovnen.
  2. Hvis din ovn er berettiget til skrotningspræmie, hjælper skorstensfejeren dig med den videre proces. Du skal søge præmien via ansøgningsportalen på Miljøstyrelsens hjemmeside. Du skal bruge dit nemID til at ansøge.
  3. Skrotningspræmien er på 2.215 kr. (skrotningspræmien til ejeren er 2.000 kroner, mens der er 170 kroner plus moms til skorstensfejeren), som udbetales direkte til din NemKonto. Skrotningspræmien er skattefri.

Hvor længe kører ordningen?

Ordningen træder i kraft 4. februar 2019 og løber til udgangen af 2020, eller indtil puljen er brugt op. Den samlede pulje er på 46 mio. kr., og pengene fordeles efter ”først til mølle”-princippet.

Læs hele bekendtgørelsen her

20.000 brændeovne udskiftet i 2015-2016

Det er ikke første gang, boligejere får økonomisk hjælp til udskiftning af de ældste og mest forurenende brændeovne. I 2015 og 2016 kørte en tilsvarende kampagne, som accelererede udskiftningen af de ældre brændeovne. Ordningen sendte 20.000 brændeovne på pension over hele landet og var en stor succes.

Nyere brændeovne er mere miljøvenlige

Article

Ny test lavet af TFZ-institutet i Tyskland viser, at nyere brændeovne brænder renere og mere miljøvenligt end ældre modeller. Det skyldes blandt andet, at nye brændeovne er lettere at betjene og nemmere at fyrre korrekt i. Se resultaterne fra testen.

Læs mere

Skab et godt indeklima med din brændeovn

Article

Et godt indeklima i dit hjem er med til at sikre, at du og din familie lever under sunde forhold, og der er faktisk en del ting, du selv kan gøre for at forbedre dit indeklima. En moderne brændeovn kan nemlig være med til at skabe et godt indeklima – især hvis du kombinerer den med nogle gængse husråd.

Læs mere

Valg af brændeovn – hvad skal du kigge efter?

Article

Der findes mange forskellige brændeovne på markedet og det letteste er at lade smag og behag bestemme, når du skal træffe valget.

Læs mere