Tænk miljø og skift til ny brændeovn

Stigende miljøbevidsthed hos danskerne viser sig positivt på den nedadgående forureningsskala, hvor flere og flere vælger at udskifte den gamle brændeovn

Forfatter: Line Nederby

Article

Brændeovne dengang

Før lovgivninger og stramninger på området var brændeovne, små brændefyr og pejse skyld i halvdelen af den danske partikel- og tjærestof forurening. Den øvrige halvdel stod trafikken for. Forureningen fra brændeafbrænding var på et tidspunkt så slemt, at på en vindstille dag i et villakvarter med mange brændeovne ville luftforureningen svare til en trafikeret københavnsk vej – i myldretiden.

 

Den omfattende forurening skyldtes, at brændeovnsejerne ikke var bevidste om god og fornuftig fyring. En brændeovn der betjenes forkert har et naturligt større forbrug af træ hvor partikelforureningen tilmed øges.

 

Du kan stadig bruge din gamle ovn og være både miljørigtig og bæredygtig. Læs mere om hvordan du bedst muligt tænder op og fyre optimalt i din brændeovn.

 

Brændeovne i dag 

Takket være produktudviklinger og stramninger på lovgivningsområdet må en brændeovn i dag kun udlede 4 gram partikler pr. kilo indfyret træ. Dette er til gavn for både forbrugeren.

Din gamle brændeovn trænger måske til udskiftning eller også er du en af de mange forbrugere, som ønsker at blive brændeovnsejer. I dag har teknologiske tiltag gjort dét at fyre miljørigtigt nemt og der er udviklet forskellige innovative løsninger som gør arbejdet ubesværet.

Du kan groft sagt læne dig tilbage og regulere din brændeovn med din mobil telefon.

De moderne digitale bekvemmeligheder dækker blandt andet over funktionen automatiseret IHS teknologi samt Aduro-tronic Automatik. Læs mere om fordelene ved automatisk lufttilførsel.

 

Husk prøvningsattesten

Hvis du vil udskifte din brændeovn med en ny-gammel model, skal du ifølge brændeovnsbekendtgørelsen huske prøvningsattesten. Prøvningsattesten er din dokumentation for, at fyringsanlægget overholder miljøkravene.

 

Brændeovnsbekendtgørelsen kræver, at en nyinstalleret brændeovn uanset alder skal være afprøvet på et laboratorium og testes for overholdelse af grænseværdierne for bl.a. partikeludslip. Ved godkendelse udstedes en prøvningsattest, som skal kunne fremvises i den tid brændeovnen er installeret.

 

Hvis du vælger at købe en brugt brændeovn skal du altså sikre dig, at den prøvningsattest der følger med lever op til kravene i brændeovnsbekendtgørelsen. Dette føre også til, at brændeovne af ældre dato ikke kan videresælges eller tilsluttes lovligt.

Læs mere om Prøvningsattesten

 

Ved at skifte din gamle brændeovn ud med en ny kan du spare både penge og træ. En moderne brændeovn med de rigtige certificeringer (Link: ”Kend dit mærke”) er produktudviklet og designet til at gavne miljøet, de er lette at betjene og du får en optimal varme uden besvær. Og husk prøvningsattesten.

Beregn tilbagebetalingstiden for din brændeovn

Calculator

Overvejer du at udskifte din gamle brændeovn med en ny? Beregn her hvor hurtigt den tjener sig hjem. Brændeovne med automatik kan mindske dit brændeforbrug med op til 40%.

Læs mere

Nyere brændeovne er mere miljøvenlige

Article

Ny test lavet af TFZ-institutet i Tyskland viser, at nyere brændeovne brænder renere og mere miljøvenligt end ældre modeller. Det skyldes blandt andet, at nye brændeovne er lettere at betjene og nemmere at fyrre korrekt i. Se resultaterne fra testen.

Læs mere

Miljøvenlig forbrænding med korrekt lufttilførsel

Article

Lufttilførsel er en af de vigtigtste faktorer, når du skal fyre korrekt og miljøvenligt i din brændeovn. Derfor er det godt at vide lidt om, hvordan du bruger luftspjældene på din brændeovn - så du får en optimal og fuldstænding forbrænding.

Læs mere

Brændeovne er miljøvenlig opvarmning

Article

Det forurener ikke naturen, når du fyrer i brændeovn - så længe du fyrer korrekt og altid bruger tørt træ. Læs mere om hvorfor fyring med træ er CO2-neutralt.

Læs mere