Byg dit eget brændeskur

Et brændeskur er en praktisk og dekorativ måde at opbevare og tørre dit brænde på. Vi giver dig her en række gode råd til at bygge dit eget brændeskur.

Forfatter: Anne Sofie Torstensson
Opdateret: 16. januar 2024
Brændeskur

Article

Dekorativ og praktisk opbevaring af dit brænde

Et brændeskur er en praktisk måde at opbevare og tørre dit brænde på – og så er det ofte en dekorativ tilføjelse til haven. Der er mange forskellige måder at designe et brændeskur på, og det er kun fantasien, der sætter grænser. Ligger du ikke på forhånd inde med den gode ide, kan du nemt lade dig inspirere af andre på Instagram og Pinterest eller blot købe det færdigt.

Der er dog flere ting, der er vigtige at tage højde for, når du skal bygge dit eget brændeskur. Vi har her lavet en liste over de vigtigste overvejelser, du bør have.

Afklar dit brændebehov

Inden du begynder at bygge dit brændeskur, er det vigtigt, at du kender dit brændebehov. Hvad er dit brændeforbrug? Hvor meget fylder dit brænde i dag?
Der er flere måder at opmåle brænde på, men den mest præcise måde er i rummeter. Du finder størrelsen på din brændestabel ved at gange højden, længden og bredden af brændestablen. Du måler således både brændet og luften omkring brændestykkerne.

Når du kender dit brændebehov, kan du begynde at bygge, da du nu ved, hvor stort dit brændeskur skal være. Vi anbefaler dog, at du gør plads i brændeskuret til lidt ekstra brænde, så du altid har nok plads.

Udvælg en god placering

Det er vigtigt at tænke placeringen af skuret ind i processen. Vi anbefaler, at du placerer skuret et sted, hvor du nemt kan komme til det og ikke skal bære brændet for langt, når du skal have det ind i huset. Mange vælger at placere brændeskuret i umiddelbar nærhed af hus eller garage. Det er dog vigtigt, at brændeskuret placeres et sted med ordentlige vindforhold og mulighed for sol, da dette har betydning for brændets tørretid. Du skal desuden være opmærksom på, at brændeskuret skal respektere bygningsreglementet samt eventuelle lokalplaner.

Vælg det rette materiale

Det materiale, du vælger at bygge dit brændeskur i, har stor betydning for levetiden samt vedligeholdelsen af skuret. Vælger du at bygge brændeskuret i træ, skal du være opmærksom på, at det kræver løbende vedligeholdelse, og at træet har behov for en god træbeskyttelse indimellem. Vælger du derimod et brændeskur i stål, kan det holde i mange år uden vedligeholdelse. Det er dog vigtigt at anvende ordentlige materialer, da du med et dårligt materialevalg kan risikere, at skuret ikke kan klare de danske vejrforhold.

Materialevalget er op til dig, men det kan være en god ide at afveje omkostningerne ved de forskellige typer af materiale, inden du går i gang. Måske har du nogle rester fra tidligere projekter liggende, som du kan anvende? I så fald kan der være mange penge at spare.

Brændeskuret skal give ly, læ og luft

Formålet med et brændeskur er at give ly og læ, men samtidig tillade lufttilstrømning til brændet for at fremskynde tørringsprocessen. Brændeskuret må derfor ikke være for tæt, for lukket eller for åbent. Er det for tæt, kan brændet ikke komme af med fugten, og er det for åbent, vil træet opsuge fugt fra regn og sne. Brændeskuret skal således tillade rigelig lufttilførsel, men samtidig skærme mod regn og sne for at sikre optimale tørringsforhold.

Derudover må brændet ikke placeres direkte på jorden, da det så vil suge fugt. Vælg derfor et underlag (fx fliser, paller, træbrædder), der løfter brændet fra jorden og giver luft, som set på dette billede:

Brændeskur

Brændeskurets vægge må heller ikke slutte tæt, da luften skal kunne trænge igennem. Sidst, men ikke mindst, bør taget på brændeskuret skråne, så regnvand har mulighed for at løbe væk, og det bør rage så langt ud, at det skærmer godt for brændet. Vær desuden opmærksom på, at brændet skal holdes fri fra planter, græs og ukrudt, da dette kan afgive fugt til brændet.

3 GODE TIPS

  • Placer brændet, så det får masser af luft, og læg brændet med barken opad
  • Tag først brændet ind, når det er tørt (med en maksimal fugtighed på 18 %)
  • Tag højde for sol, vind og bygningsreglementet

En god tommelfingerregel er, at brænde fældet og kløvet om vinteren og stablet om foråret inden den 1. maj, kan bruges den efterfølgende vinter.