Stil krav til dit brænde

Brænde er ikke bare brænde, og der kan være stor forskel på kvaliteten. Det er derfor vigtigt, at du tjekker dit brænde, inden du fyrer med det i brændeovnen.

Forfatter: Anne Sofie Torstensson
Opdateret: 16. januar 2024
Brændestabel

Article

Tjekker du kvaliteten på dit brænde?

Kvaliteten af dit brænde har stor indflydelse på, hvor stor glæde du får af din brændeovn, og derfor er det vigtigt at kontrollere brændet både før og efter købet. Vi giver dig her et par gode råd, når du skal vælge brænde.

Tjek brændets fugtighed

Når du køber brænde kan du støde på termerne ”ovntørret”, ”ovnklart” og ”fyringsklart” brænde. Du kan dog ikke altid sikre dig, at brændet er tørt nok til at fyre med, selvom det sælges som klar til brug. Derfor bør du altid selv kontrollere, at brændet har den rette fugtighed.

Optimalt bør brænde have en fugtighed på under 18%. Har brændet en fugtighed på over 20%, må forhandleren ikke sælge det som tørt brænde. Ved at fyre med fugtigt brænde udnytter du ikke brændet optimalt og får således en dårligere forbrænding. Derudover vil du ved brug af fugtigt brænde udlede flere partikler og dermed have en negativ påvirkning på miljøet.

Sådan tjekker du, om dit brænde er tørt

Tjek brændets brændværdi

Det er ikke ligegyldigt hvilken træsort du fyrer med. Træsorten kan nemlig afgøre, hvor meget varme du får for pengene. Du bør som hovedregel altid tjekke brændets brændværdi, inden du køber nyt brænde. Jo tungere træsort du vælger, jo højere vil brændværdien være. Du får således mere varme ud af brændet ved at vælge en tung træsort, men ofte vil prisen også være højere for de tungere træsorter.

Vælg den rigtige type brænde 

Certificering af pejsebrænde

For mange forbrugere kan det være vanskeligt at gennemskue, hvor man kan købe brænde af en god kvalitet. Derfor har brancheforeningen for brændeovne, DAPO, udarbejdet en certificering for pejsebrænde, som netop har til formål at skabe klarhed og sikre forbrugeren tørt og fyringsklart brænde.

Du kan læse mere om certificeringsmærket på DAPOs hjemmeside.

Sådan laver du en brændestabel

Article

Når du skal opbevare dit brænde, er det vigtigt, at træet har de bedste forudsætninger for at tørre. På den måde er du sikker på at få kvalitetsbrænde til din brændeovn.

Læs mere

Fordele ved at fyre med træbriketter

Article

Flere danskere vælger at fyre med træbriketter i deres brændeovn. Læs om, hvorfor det er fordelagtigt at vælge briketter, og hvad du skal være opmærksom på, når du skal købe træbriketter.

Læs mere

Sådan tjekker du om dit brænde er tørt

Video

Det er nemt at vurdere, hvor fugtigt et stykke træ er. I artiklen får du fire lette metoder til at vurdere fugtigheden i dit brænde.

Læs mere