Få mest varme for pengene

Det er vigtigt, at du altid fyrer med tørt brænde i din brændeovn. Hvis du fyrer med fugtigt brænde, opnår du ikke den optimale virkningsgrad og varme - det er spild af penge. Læs også om hvorfor du altid bør fyre med tørt brænde for at skåne miljøet mest muligt.

Forfatter: Line Nederby
Udgivet: 15. juli 2015
Ild i brændeovn

Article

Sådan får du det optimale ud af dit brænde

En brændeovns virkningsgrad handler om, hvor meget varme man får ud af sit brænde. Naturligt bestræber man sig på at få mest muligt ud af det brænde, man bruger både tid og penge på. De vigtigste forudsætninger for en høj virkningsgrad er …

  • at du fyrer med tørt brænde
  • at du fyrer i en brændeovn, hvor design, opbygning og teknik er udviklet med henblik på at få mest muligt ud af dit brænde
  • at du fyrer korrekt

Få meget mere ud af din brændeovn

– brug tørt brænde

Hvis du fyrer med brænde, der har en fugtighedsprocent over 18%, falder træets virkningsgrad drastisk. Det sker på grund af ufuldstændig forbrænding af gasserne fra træet og varmetab i skorstenen. Vådt brænde forringer ganske enkelt effektiviteten. Årsagen er, at det kræver mere energi at få væden i træet til at fordampe. Det betyder, at varmen bliver så svag, at man ikke får fuldt udbytte af hverken brænde eller brændeovn.

Når du fyrer med vådt brænde…

  • opnår du ikke optimal temperatur og forbrænding i din brændeovn
  • bliver gasserne i brændet ikke afbrændt
  • får du et minimum af varme ud af dit brænde
  • forsvinder energien op i skorstenen som røg
  • forurener du miljøet

Ved at fyre med så tørt brænde som muligt – og med korrekt optænding og forbrænding – mindsker du varmetabet mest muligt.

Her kan du læse meget mere om undersøgelser, der viser hvad der sker, når man fyrer med vådt brænde.

Læs mere om hvordan du fyrer korrekt i din brændeovn her.

Hvordan tester du, at dit brænde er tørt? – klik her.

Vidste du …

Et kilo tørt brænde (fugtighedsprocent under 18%) indeholder 5,32 kWh energi uanset træart. (De eneste undtagelser er birkebark og –kviste, der afgiver 20% mere). (Kilde: Lars Mytting. Bogen Brænde)

I praksis afgiver et kilo brænde dog mindre. Nemlig svarende til 3,5 kWh pr. kilo brænde. Tabet skyldes fugtindholdet i brændet og at brændeovnen ikke er i stand til at udnytte brændet fuldt ud.

Vil du vide mere om, hvordan man tørrer sit brænde – klik her.

Det kan godt betale sig at købe ny brændeovn

Der er stor forskel på, hvor meget varme du får ud af en gammel og en ny brændeovn. Gamle brændeovne har som regel en effektivitet på 40-60%, mens en ny brændeovn har en effektivitet på 75-80%. En åben pejs kan have så lidt som 10-15% effektivitet. (Kilde: Lars Mytting. Bogen Brænde).

Derudover udleder en moderne brændeovn halvt så mange partikler som en gammel ovn – takket være produktudvikling hos producenterne. Målinger fra Teknologisk Institut viser, at partikeludledningen på bare 10-12 år er reduceret med 60%. Dertil kommer at en moderne brændeovn kun bruger 40-50 procent af den mængde træ en gammel bruger.

Når du anskaffer dig en moderne brændeovn med automatisk regulering af forbrændingsluften, er der en god chance for at du betjener ovnen mere optimalt. Og du sparer yderligere på brændet.

Forskellen på optimal og ikke-optimal betjening af din brændeovn kan udgøre 25-40% på brændeforbruget.