Vælg den rigtige varmekilde

Om du skal vælge en pilleovn, brændeovn eller en hybridovn, afhænger af dine behov og dine præferencer. Lær mere om fordelene og ulemperne ved de forskellige typer af ovne her.

Forfatter: Anne Sofie Torstensson
Opdateret: 11. april 2024

Article

Vælg den rigtige varmekilde

Fordele
Mange forbinder flammebilledet fra en brændeovn med ”rigtig” hygge. Med en brændeovn kan du skabe en hyggelig atmosfære i rummet og fortabe dig i de dansende flammer.

Derudover støjer brændeovnen ikke. Det eneste, du hører fra brændeovnen, er lyden af det knitrende bål. De fleste moderne brændeovne har i dag konvektionsvarme, hvor kold luft suges ind i bunden af ovnen, og varm luft sendes ud i toppen af ovnen og cirkuleres rundt i rummet. På denne måde fordeler varmen sig jævnt i rummet – uden støj fra en blæser.

Der kan også være penge at spare ved at vælge en brændeovn, da en brændeovn typisk er billigere at anskaffe sig end en pilleovn, og almindeligt brænde oftest er billigere end træpiller.

Ulemper
Da en brændeovn ikke er et teknologisk produkt, er det svært at styre temperaturen, og du kan ikke indstille den ønskede rumtemperatur som med en pilleovn.

I en brændeovn sørger du løbende for at fylde brænde på, styre lufttilførslen og rengøre brændkammeret for aske. Ved at vælge en brændeovn med automatisk regulering af lufttilførslen, kan du dog gøre processen nemmere og sikre en renere forbrænding.

Pilleovnens fordele og ulemper

Fordele
En pilleovn kan tænde og slukke automatisk ud fra dine temperaturindstillinger, du kan lave tidsprogrammer, og du kan regulere rumtemperaturen op og ned præcis, som du ønsker. Hvis pilleovnen har integreret WiFi-styring, er det også muligt at styre ovnen fra din telefon, uanset hvor, du befinder dig. Derudover kan du fyre over natten, så der er vamt, når du står op, og varme huset op, når du ikke er hjemme.

Samtidigt kræver en pilleovn mindre arbejde end en brændeovn. Når pillerne er fyldt på, kan du læne dig tilbage og nyde varmen – uden at skulle bakse med brænde. Med en pilleovn styres processen automatisk. Dette giver mindre røg, mindre spild og mindre aske – hvilket betyder mindre rengøring.

Ulemper
Med en pilleovn får du ikke samme flotte flammebillede og hyggelige knitren, som du får i en brændeovn. Der er altså ikke den samme hyggefaktor. Derudover afgiver en pilleovn mere støj på grund af blæseren, som fordeler varmen. Til sidst kræver en pilleovn løbende service fra en professionel.

Hybridovnens fordele og ulemper

Fordele
I hybridovnen har man kombineret det bedste fra brændeovnen og pilleovnen i én løsning. Med en hybridovn får du dermed hyggen fra brænde og fleksibiliteten og komforten fra piller. Ovnen kan bruges som en klassisk brændeovn med hyggelige flammer, støjfri brug og hyggen fra brænde. Du kan altid få varme, også selvom strømmen går. Derudover giver pillefunktionen mulighed for, at du kan styre ovnen fra din telefon, indstille den ønskede rumtemperatur, lave tidsprogrammer og meget mere. Du kan fyre over natten og varme huset op, når du ikke er hjemme. Ligesom på en brændeovn, sker varmefordelingen via konvektion, hvilket betyder, at den er støjsvag sammenlignet med en pilleovn.

Ulemper
Der kommer en smule støj fra sneglene, når hybridovnen brænder på piller. Ovnen er dog støjsvag i forhold til en pilleovn, hvor varmen fordeles med en varmeblæser. En hybridovn kræver dog mere rengøring og vedligehold end en pilleovn, da man dagligt bør foretage en let rengøring af brændkammeret. Til sidst kræver en hybridovn løbende service fra en professionel.

Læs mere om hybridovnen her.

Brændeovnens rolle i energikrisen

Article

Markedet for brændeovne er eksploderet som følge af energikrisen. Læs om, hvorfor der er så stor efterspørgsel på brændeovne lige nu, og hvilken betydning brændeovnen har som varmekilde nu og i fremtiden.

Læs mere

Beregn tilbagebetalingstiden for din brændeovn

Calculator

Overvejer du at udskifte din gamle brændeovn med en ny? Beregn her hvor hurtigt den tjener sig hjem. Brændeovne med automatik kan mindske dit brændeforbrug med op til 40%.

Læs mere

Brændeovn i ejerlejlighed

Article

Inden du køber en brændeovn, bør du undersøge forholdene i din ejendom og lejlighed. En brændeovn i stuen kan uden tvivl blive en skøn investering, hvis du har gjort dit forarbejde godt.

Læs mere