Sådan tænder du korrekt op i din brændeovn

Det er vigtigt, du fyrer rigtigt i din brændeovn. Sådan får du mest ud af dit brænde og belaster miljøet mindst muligt.

Forfatter: Line Nederby
Opdateret: 11. april 2024

Article

Sådan tænder du korrekt op i din brændeovn 

Det er ikke svært at tænde op i en brændeovn. Du skal bare vide lidt om, hvordan du gør.

Til den perfekte optænding har du brug for:

Brænde, tændstikker, optændingspinde og optændingsposer

Trin for trin guide

Sådan laver du en korrekt optænding i din brændeovn: 

  1. Sørg for rigelig lufttilførsel ved at åbne for luftspjældene på din brændeovn.
  2. Nederst lægger du to stykker kløvet brænde på tværs.
  3. Placer et optændingsprodukt mellem brændestykkerne og en lille håndfuld små optændingspinde på tværs af de store brændestykker. Sæt ild til bålet.
  4. Læg yderligere nogle mindre stykker brænde på i toppen og placer en eller to optændingsprodukter i toppen og antænd dem.
  5. Det er vigtigt, at der kan komme luft til bålet samtidig med, at træstykkerne skal ligge tæt og ”varme” hinanden. I løbet af de første 5-10 minutter skal lågen åbnes på klem et par gange for at få dug af ruden.
  6. Når flammerne er lyse og glasset er så varmt, at man ikke længere kan røre det, kan du lukke lågen og tilpasse lufttilførslen.

Sådan placerer du brænde og optændingsposer i brændkammeret

Tip: Lad altid to-tre centimeter aske ligge i bunden af brændeovnen. Det er med til at isolere – på samme måde som isoleringsstenene inde i brændkammeret. På den måde opnår du en højere forbrændingstemperatur, som er vigtig for at få en god forbrænding.

Hvornår skal du lægge brænde på igen?

Når du lægger nyt brænde på, skal der åbnes for primærspjældet, indtil ilden har fået rigtigt fat.

For at udnytte brændslet optimalt kan du vente med at lægge nyt træ på, indtil glødelaget er så lille, at det tager ca. et minut at få ild i de nye brændestykker.

Husk altid at åbne for primærluften ved indfyring af nyt brænde.

Tip: For at reducere risikoen for at der kommer aske ud af ovnen, når lågen åbnes for indfyring af nyt træ, er det en god ide at åbne primærspjældet ca. et minut før lågen åbnes. Sådan skaber du et øget træk gennem brændeovnen, og reducerer risikoen for at aske drysser ud.

Har du styr på hvordan du kontrollerer lufttilførslen i din brændeovn?

5 tips til at vedligeholde din brændeovn

Article

Foråret er på vej, og når solen titter frem, skruer mange brændeovnsejere ned for brugen af deres brændeovn. Når brændeovnen er kold, er det oplagt at rense og ordne den, så den er klar, når vejret igen bliver køligere.

Læs mere

Vælg de rigtige træpiller til din pilleovn

Article

Er du blevet den lykkelige ejer af en pilleovn, så er det en god ide at lære noget om træpiller. Ved du f.eks., hvilke træpiller der brænder bedst? Eller hvordan du selv kan teste kvaliteten på dine piller? Det og meget mere kan du læse om i denne artikel.

Læs mere

Tørt brænde giver renest mulige forbrænding

Article

Når du fyrer i din brændeovn, er det vigtigt, at træet har den rette fugtighedsprocent, og at det er skåret og kløvet i passende størrelser. Videnskabelige undersøgelser viser, at det har stor betydning, når du skal opnå mest mulig varme. Læs om test fra TFZ her.

Læs mere