Sådan tænder du korrekt op i din brændeovn

Det er vigtigt, du fyrer rigtigt i din brændeovn. Sådan får du mest ud af dit brænde og skåner miljøet mest muligt.

Forfatter: Line Nederby
Udgivet: 11. juni 2015

Article

Sådan tænder du korrekt op i din brændeovn 

Det er ikke svært at tænde op i en brændeovn. Du skal bare vide lidt om, hvordan du gør. For med korrekt optænding i din brændeovn mindsker du partikelforureningen i optændingsfasen med 80%. (Kilde: Miljøstyrelsen)

Til den perfekte optænding har du brug for:

Brænde, tændstikker, optændingspinde og optændingsposer

Trin for trin guide

Sådan laver du en korrekt optænding i din brændeovn: 

  1. Sørg for rigelig lufttilførsel ved at åbne for sekundær -og primærspjældet på din brændeovn.
  2. Nederst lægger du to stykker kløvet brænde på tværs.
  3. Placer en optændingspose mellem brændestykkerne og en lille håndfuld små optændingspinde på tværs af de store brændestykker. Sæt ild til bålet.
  4. Læg yderligere nogle mindre stykker brænde på i toppen og placer en eller to optændingsposer i toppen og antænd dem.
  5. Det er vigtigt, at der kan komme luft til bålet samtidig med, at træstykkerne skal ligge tæt og ”varme” hinanden. I løbet af de første 5-10 minutter skal lågen åbnes på klem et par gange for at få dug af ruden.
  6. Når flammerene er lyse og glasset er så varmt, at man ikke længere kan røre det, kan du lukke lågen og tilpasse lufttilførslen.

Sådan placerer du brænde og optændingsposer i brændkammeret

Tip: Lad altid to-tre centimeter aske ligge i bunden af brændeovnen. Det er med til at isolere – på samme måde som isoleringsstenene inde i brændkammeret. På den måde opnår du en højere forbrændingstemperatur, som er vigtig for at få en ren forbrænding.

Hvornår skal du lægge brænde på igen?

Når du lægger nyt brænde på, skal der åbnes for primærspjældet nederst under lågen, indtil ilden har fået rigtigt fat.

For at udnytte brændslet optimalt kan du vente med at lægge nyt træ på, indtil glødelaget er så lille, at det tager ca. et minut at få ild i de nye brændestykker.

Husk altid at åbne for primærluften ved indfyring af nyt brænde.

Brændeovne sviner ikke

For at reducere risikoen for at der kommer aske ud af ovnen, når lågen åbnes for indfyring af nyt træ, er det en god ide at åbne primærspjældet nederst under lågen ca. et minut før lågen åbnes. Sådan skaber du et øget træk gennem brændeovnen, og reducerer risikoen for at aske drysser ud.

Har du styr på hvordan du kontrollerer lufttilførslen i din brændeovn?

Brændeovn med automatik

Article

En brændeovn med automatik regulerer selv lufttilførslen. Det gør det nemt for dig at tænde op og opnå en optimal og fuldstændig forbrænding. På den måde får du mest ud af dit brænde, sparer penge på opvarmningen af din bolig, og er samtidigt sikker på en miljøvenlig forbrænding. Nemt, enkelt - automatisk.

Læs mere

Brændeovne er miljøvenlig opvarmning

Article

Det forurener ikke naturen, når du fyrer i brændeovn - så længe du fyrer korrekt og altid bruger tørt træ. Læs mere om hvorfor fyring med træ er CO2-neutralt.

Læs mere

Miljøvenlig forbrænding med korrekt lufttilførsel

Article

Lufttilførsel er en af de vigtigtste faktorer, når du skal fyre korrekt og miljøvenligt i din brændeovn. Derfor er det godt at vide lidt om, hvordan du bruger luftspjældene på din brændeovn - så du får en optimal og fuldstænding forbrænding.

Læs mere