Brændeovne øger livskvaliteten

En undersøgelse viser, at brændeovnsejere har øget livskvalitet. En stille stund foran flammerne kan have meditativ effekt og give ro i både krop og sind. Samtidigt er drømmen om ægte varme, smukt flammebillede og de hyggelige aktiviteter, som en brændeovn inviterer til afgørende faktorer, når folk vælger at købe en brændeovn.

Forfatter: Line Nederby
Udgivet: 10. november 2015

Article

Brændeovn i hjemmet øger din livskvalitet

En brændeovn varmer mere end det rum, der omgiver den. Den varmer hjertet og giver anledning til værdifuld afslapning, samvær, tanker og refleksion. Stunder foran ilden gør godt for både krop og sind.

The Rheingold Institute i Köln har foretaget en undersøgelse af, hvad det er, der er så fascinerende ved brændeovne og pejse, at folk ønsker at have brændeovn i hjemmet. Resultaterne peger på, at anskaffelsen af en brændeovn ofte ikke bygger på fornuft. Det handler om følelser og den gode livskvalitet en brændeovn bidrager til.

Flammerne har en meditativ effekt

Ilden og varmen virker dragende på mennesker. Sådan har det altid været. Mennesker har alle tider brugt ilden som samlingssted. Fordi man kan sidde tæt, tale eller lade tankerne vandre. En stund foran ilden kan få bekymringer og triste tanker til at forsvinde.

Når man sidder foran brændeovnen og kigger ind i flammerne, virker det nærmest meditativt og enormt fængende at kigge på, hvordan gnisterne springer og flammerne og brændet skifter mellem mørke og lyse farver. Det har en beroligende effekt på krop og sind.

Brændeovnen skaber sund kontrast

En brændeovn skaber et rum, hvor mennesker har lyst til at samles. Det giver en unik følelse af at være samlet om noget, uden at man behøver at sige et ord.

Det står i stærk kontrast til moderne samvær, hvor teknologien ofte har en stor plads. Tv, tablets og telefoner inviterer til, at vi er sammen, men hver for sig på hver sit medie.

På den måde bidrager brændeovnen til øget livskvalitet. Den inviterer til rolige stunder, fællesskab, tanker, samtale og ægte varme. Det er afgørende faktorer for brændeovnsejere – og dem, der overvejer at investere i en.

 

Den psykologiske undersøgelse, der ligger bag artiklen, er foretaget i Köln, San Francisco og Warszawa af market researcher Sabine Loch, der gennem lange diskussioner med brændeovnsejere fandt frem til svarene på, hvorfor folk anskaffer sig en brændeovn.