Trends inden for design af brændeovne

Arkitekt og industriel designer Casper Storm fra firmaet SPEKTRE ApS, der designer brændeovne for virksomheden Aduro A/S, giver her sit bud på de nyeste trends inden for brændeovne, som vi vil se mere til i 2018.

Forfatter: Anne Sofie Torstensson
Udgivet: 14. februar 2018

Article

Nyeste trends inden for brændeovne

Arkitekt og industriel designer Casper Storm fra firmaet SPEKTRE ApS, der designer brændeovne for virksomheden Aduro A/S, giver her sit bud på de nyeste trends inden for brændeovne, som vi vil se mere til i 2018.

Trends og forbrugerefterspørgsler er vigtige inspirationskilder, når designer Casper Storm skal designe brændeovne. For ham er det vigtigt at have for øje, hvad forbrugerne ønsker og efterspørger for at sikre sig, at der vil være købere til det færdige produkt.

Før i tiden fungerede en brændeovn primært som en opvarmningskilde, men har i dag fået en helt ny rolle i hjemmet. Brændeovnen indgår i mange danske hjem på lige fod med møbler i boligindretningen og fungerer mere som et hyggeelement, hvilket har medført et skifte i de ønsker og krav, forbrugerne har til deres brændeovne.

Tendenser for 2018

Ifølge Casper ser vi mange af de tidligere tendenser gå igen for 2018, men skal han fremhæve noget af det, forbrugerne i høj grad efterspørger, vil han fremhæve disse 5 tendenser:

  • Store glaspartier med godt indkig til flammerne
  • Convenience (let at tænde op/styre ilden/tømme asken etc.)
  • Rent design (mindre krom, mere glas, rene linjer)
  • Flere farver udover sort og grå
  • Teknik (automatisk optænding/styring af forbrændingen)

Stilrent, nordisk design

En af de tendenser, Casper i høj grad har taget til sig, er at tilpasse brændeovnene til det stilrene og moderne, nordiske design, som mange danskere indretter deres bolig efter. Brændeovnene designes derfor med store glaspartier og rene linjer, der kan gøre ovnene til et designelement i sig selv. Dette medvirker, at brændeovnene kan passe ind i mange forskellige hjem – både det moderne og det mere traditionelle.

Engang var brændeovne sort

En anden tendens, Casper fremhæver, er ønsket om brændeovne i forskellige farver. Traditionelt set har brændeovnsproducenterne udelukkende produceret brændeovne i sorte og grå nuancer. Fra forbrugernes side er der dog opstået et ønske om mere farverige brændeovne, hvorfor flere producenter har tilføjet brændeovne i hvid og rødlige farver til deres sortiment. Derudover er brændeovnens farve det første vi møder, når vi ser en brændeovn. Farven på ovnen spiller derfor en væsentlig rolle i forbrugernes bevidsthed.

Fremtidens ovne kan selv

Ud over at stille designmæssige krav er forbrugerne også begyndt at stille krav til den teknologiske udvikling inden for brændeovne. Mange ønsker en ovn, der kan tændes, selvom man ikke er hjemme, og hvor det er muligt at følge og styre forbrændingen løbende, så man derved får det optimale udbytte af sin brændeovn. Derudover har mange også et ønske om at kunne fyre natten over, så man ikke står op til et koldt hus.

Et godt bud på en ovn, der efterkommer disse ønsker, er Aduro Hybrid, der er en blanding mellem en brændeovn og en pilleovn. Via en app er det muligt at tænde ovnen, selvom man ikke er hjemme, samt indstille temperaturen til lige netop den temperatur, man ønsker. Og dette er kun første skridt mod mere teknologiske brændeovne, der selv kan fylde brænde på, måle fugtigheden i træet og styre hele forbrændingen selv. Alt dette og mere vil vi se meget mere til i fremtiden.