Hvor genanvendelig er din brændeovn?

Ved du, hvor meget af din brændeovn, der kan genanvendes? Det er nemlig en hel del. I denne artikel bliver du klogere på, hvordan du deponerer din gamle brændeovn.

Forfatter: Anne Sofie Torstensson
Opdateret: 25. oktober 2023

Article

Træemballering

Leveres din brændeovn i træemballage, kan du sagtens anvende dette til fyring i brændeovnen. Du bør blot sikre dig, at der ikke er skruer o.l. i træet. Sav herefter træet i mindre stykker og brug det ved de første optændinger.

Plastemballering

Leveres din brændeovn i plastemballage, skal dette afleveres på genbrugsstationen i plastcontaineren. Det vil herefter blive genanvendt i ny produktion. Der anvendes dog næsten ingen plast i produktionen af brændeovnen – kun til en meget lille del af emballagen.

Stål og støbejern

Stål og støbejern kan genanvendes ved omsmeltning. Når du afleverer disse materialer på genbrugsstationen, bliver de genanvendt i ny produktion. Støbejernet i risten og lågen er for eksempel genbrug af gammelt jern.

Glas

Det keramiske glas kan genanvendes, hvis der ikke er print på glasset. Ved indlevering på genbrugsstationen skal glasset afleveres i deponi og ikke glascontaineren, idet omsmeltning af keramisk glas kræver meget høje temperaturer, som ikke opnås i maskiner til smeltning af almindeligt glas.

Når du deponerer din brændeovn, skal metal, isoleringssten og keramisk glas sorteres for sig. Deponer derefter materialerne efter reglementet på din nærmeste genbrugsplads.