Hvor skal man gøre af asken?

Et tyndt lag aske i bunden af brændkammeret hjælper med at isolere, men der kan hurtigt blive fyldt op med aske i askeskuffen. Og hvor er det lige, at man skal gøre af asken?

Forfatter: Line Nederby
Udgivet: 09. maj 2016
Ild i brændeovn

Article

Tidligere mente man, at aske var godt som gødning, men det er faktisk en myte. I dag ved man, at aske har et højt indhold af tungmetaller, og at det kan skade planterne i din have.

I nogle områder er det ikke muligt at bortskaffe aske udenfor, og generelt kan man kun bruge aske som gødning, hvis det er en godkendt slags aske. Miljøstyrelsen anbefaler, at man smider asken ud med husholdningsaffaldet.

Husk, at asken skal køle helt ned, inden den bliver smidt ud. Man kan eventuelt opbevare asken i en metalspand, indtil den er nedkølet. Det tager omkring 48 timer.

Spørg din kommune til råds, hvis du er i tvivl om, hvor du skal gøre af din aske.

Tips til askehåndtering:

  • Brug aldrig din støvsuger til at støvsuge din brændeovn. Brug i stedet en speciel askestøvsuger.
  • Dæk askeskuffen til med en pose eller lignende for at undgå at støv spreder sig i dit hus, når du tømmer askeskuffen.
  • Selv ren aske bør ikke spredes i haven.

Sådan tjekker du om dit brænde er tørt

Video

Det er nemt at vurdere, hvor fugtigt et stykke træ er. I artiklen får du fire lette metoder til at vurdere fugtigheden i dit brænde.

Læs mere

Hvilken type brænde skal du vælge?

Article

Du kan bruge alle træsorter i din brændeovn. Men inden du vælger, hvilken type brænde du vil bruge, er det en god ide at overveje, hvilke behov dit træ og din brændeovn skal opfylde. Er brændeovnen din primære varmekilde eller bruger du brændeovnen til at skabe hygge og stemning? Det kan have indflydelse på, hvilken træsort, der er optimal for dig.

Læs mere

Er brænde eller træbriketter billigst?

Article

Færdig savet, kløvet og tørret brænde er dyrere i brug end træbriketter. Beregninger viser, at du får mest varme for pengene, når du fyrer med træbriketter frem for brænde i din brændeovn.

Læs mere