Tre ting, som ikke hører hjemme i brændeovnen

En brændeovn er ikke en skraldespand. Du må derfor ikke fyre med hvad som helst i din brændeovn. I denne artikel bliver du klogere på, hvad du under ingen omstændigheder må fyre med.

Forfatter: Anne Sofie Torstensson
Udgivet: 13. august 2021
Brænde eller briketter til brændeovn - hvilken brændsel er bedst?

Article

Det er langt fra alt materiale, der egner sig som brændsel i brændeovnen. Ifølge bestemmelserne i Affaldsbekendtgørelsen er det ulovligt at fyre med:

  • Lakeret eller imprægneret træ samt spånplader
  • Fossile brændsler
  • Husholdningsaffald og ugeblade/reklamer

Afbrænding af disse materialer skader både miljøet, brændeovnen og dit helbred. Overtrædelse af Affaldsbekendtgørelsen kan straffes med fyringspåbud eller bøder.

Hvad bør du i stedet fyre med?

I stedet for at anvende førnævnte materialer, bør du udelukkende fyre med tørt brænde med en fugtighedsprocent på max. 18%, hvilket svarer til ca. et års opbevaring udendørs. Ved anvendelse af for fugtigt træ reduceres ovnens virkningsgrad betydeligt, og partikelemissionen øges. Læs her, hvordan du tjekker fugtigheden på dit brænde.

En almindelig brændeovn er kun godkendt til afbrænding af brænde eller træbriketter, og for at opnå det bedste resultat med din brændeovn og skåne miljøet mest muligt bør du benytte brændestykker i passende størrelse og længde til netop din brændeovn. Husk ikke at overfylde brændkammeret, da det kan føre til overophedning og skader på ovnen.

Når der skal tændes op i brændeovnen, er mange også tilbøjelige til at bruge avispapir til at få gang i bålet. Hertil anbefaler vi i stedet brugen af økologiske optændingsprodukter.

Et god tip: Hvis det lugter og oser, når du fyrer i brændeovnen, er der noget galt!