Vedligeholdelse af din brændeovn

Her finder du en guide til basal vedligeholdelse af din brændeovn. Ved god og regelmæssig vedligeholdelse sikrer du både bedre fyring og længere levetid af din brændeovn.

Forfatter: Line Nederby
Opdateret: 11. april 2024

Article

Brændeovne holder ligesom så meget andet bedst, når de vedligeholdes og rengøres jævnligt. Rengøring fra inderst til yderst behøver ikke tage lang tid, og jo oftere du sørger for at vedligeholde brændeovnen, des nemmere bliver rengøringen.

Inden du rengør brændeovnen, skal du sørge for:

  1. at brændeovnen er kold.
  2. at alle gløder er slukket.
  3. kun at bruge egnet værktøj.

1. Røgrør

Brændeovnens røgrør skal slutte tæt til selve brændeovnen, så der sker en optimal røgafgang, hvilket også begrænser sod på brændeovnens overflade. Røgrøret kan rengøres gennem lågen, alternativt gennem renseåbningen i røgrøret. Røgrøret kan desuden fjernes fra ovnen for at lette rengøringen.

Røglederpladen, som er den øverste isoleringssten i brændkammeret, kan fjernes, så der bliver fri adgang til toppen af brændeovnen.

Rengøring af røgrør bør foretages en gang om året eller oftere, afhængigt af hvor meget brændeovnen benyttes. Dette arbejde kan bestilles ved skorstensfejeren.

2. Brændkammer

For at sikre en stabil og jævn drift kræver brændeovnen en let, regelmæssig rengøring. Dette bør gøres ca. hver tredje dag, afhængig af hvor ofte brændeovnen bruges. Brug gerne en askestøvsuger.

Isoleringsstenene i brændkammeret slides naturligt og bør udskiftes når der kommer revner på mere end en halv centimeter. Stenenes holdbarhed afhænger af, hvor meget og hvor kraftigt ovnen bliver brugt. Du kan selv udskifte stenene som fås i færdige sæt. Du kan også købe hele sten, så du selv kan kopiere de slidte sten.

3. Glasrude

Sod på glasset fjernes let med en fugtig klud, som du dypper i den kolde aske fra ovnen og gnider på det tilsodede glas. Du kan i øvrigt finde rengøringsprodukter til formålet her.

Problemer med tilsodet glas skyldes ofte en af følgende:

  1. Sekundærluften er ikke helt åben/skruet højt nok op.
  2. Der fyres med vådt/fugtigt træ (max. 18 %).
  3. Der er ikke tilstrækkeligt træk i skorstenen.
  4. Optændingen er ikke god nok. Sørg for at få godt gang i bålet, så skorstenen bliver varm fra starten og lad evt. lågen stå ganske lidt åben de første 5-10 min.

4. Pakninger

Tjek løbende, at pakninger rundt om glas og låge sidder korrekt, da de bliver slidte med tiden. Er de utætte, bør de skiftes, da det er væsentligt, at ovnen er tæt.

5. Røglederplade

Brændeovnens røglederplade skal tages ud og rengøres for aske, da sod og aske fra konvektionsrørene falder ned og lægger sig på røglederpladen.

6. Rudeskyl

Rudeskyl i en brændeovn er opvarmet luft, som føres ned over ovnglasset og minimerer soddannelse på glasset. Ved rudeskyl-funktionen er det vigtigt, at lågen er bygget af et solidt materiale, så den slutter tæt. Rudeskyl i brændeovnen letter rengøringsarbejdet.

7. Askeskuffe

Askeskuffen skal tømmes ca. 2 gange ugentligt afhængigt af, hvor ofte du bruger ovnen. Du skal åbne lågen for at få adgang til askeskuffen. Husk også at rengøre rummet hvor askeskuffen står i, da ophobet aske risikerer at samles bagtil. Dette kan på sigt hindre askeskuffen i at komme helt i bund og forhindre lågen i at lukke tæt.

TIP: Lad altid et askelag blive i bunden af ovnen, da det isolere brændkammeret og gør det nemmere at tænde op.

8. Rengøring og reparation af overfladen

Brændeovnens overflade holder sig pænest, hvis den blot støvsuges med et lille mundstykke med bløde børster eller støves af med en tør, blød klud. Brug ikke sprit eller andre opløsningsmidler, da dette vil fjerne malingen.

Når du alligevel tørrer ovnen af med en klud, bør du også tørre spjæld og greb af. Sørg for at trække spjældene helt ud – hvis muligt – da komprimeret aske kan gemme sig inde bagved.

Brændeovnen er malet med en varmebestandig spraymaling, der kan klare temperaturer på op til 500 grader. Ovnen kan let genopfriskes med denne type maling, hvis overfladen bliver ridset eller slidt. Aduro Spray kan købes her.

5 tips til at vedligeholde din brændeovn

Article

Foråret er på vej, og når solen titter frem, skruer mange brændeovnsejere ned for brugen af deres brændeovn. Når brændeovnen er kold, er det oplagt at rense og ordne den, så den er klar, når vejret igen bliver køligere.

Læs mere

Tørt brænde giver renest mulige forbrænding

Article

Når du fyrer i din brændeovn, er det vigtigt, at træet har den rette fugtighedsprocent, og at det er skåret og kløvet i passende størrelser. Videnskabelige undersøgelser viser, at det har stor betydning, når du skal opnå mest mulig varme. Læs om test fra TFZ her.

Læs mere

Vælg de rigtige træpiller til din pilleovn

Article

Er du blevet den lykkelige ejer af en pilleovn, så er det en god ide at lære noget om træpiller. Ved du f.eks., hvilke træpiller der brænder bedst? Eller hvordan du selv kan teste kvaliteten på dine piller? Det og meget mere kan du læse om i denne artikel.

Læs mere