Fordele ved at fyre med træbriketter

Flere danskere vælger at fyre med træbriketter i deres brændeovn. Læs om, hvorfor det er fordelagtigt at vælge briketter, og hvad du skal være opmærksom på, når du skal købe træbriketter.

Forfatter: Line Nederby
Opdateret: 23. januar 2024
Træbriket til fyring i brændeovn

Article

Der er mange, der foretrækker at fyre med træbriketter i deres brændeovn. Det kan blandt andet skyldes, at det er bekvemt at håndtere og opbevare træbriketterne. Træbriketter produceres både af fyrretræ, bøgetræ, egetræ og andre træsorter. Træet til briketterne kommer som regel fra affaldstræ fra for eksempel træ- og møbelindustrien. Nogle gange fremstilles de også af tørv og kokosnødder.

Hvordan fremstilles træbriketter?

Træbriketter er fremstillet af meget findelt træ, der er presset sammen under stort tryk. Det er maskiner, der presser træet i former.

Når træet kommer under stort pres, frigives stoffet lignin fra træet, som fungerer som bindemiddel i briketterne. I nogle tilfælde bruges der dog også lim i produktionen af briketterne.

Kvaliteten og brændværdien af træbriketter kan variere, afhængigt af hvor hårdt briketterne er presset og hvilken type træ, de er produceret af. Det har betydning for, hvor længe den enkelte briket kan brænde og dermed også hvor meget varme, du får ud af briketterne.

Tre fordele ved træbriketter

Der er en række fordele ved at fyre med træbriketter – sammenlignet med almindeligt træ.

1) Forbrænding

Hvor almindeligt brænde naturligt indeholder fugt, bark, knaster og harpiks – der kan gøre afbrændingen ujævn og svær at kontrollere – brænder træbriketter (grundet den hårde sammenpresning) jævnt, langsomt og kontrolleret fra hele overfladen på briketten.

2) Fugtindhold

Fugtindholdet i briketter er meget lavt – som regel ligger det på 6-8%. Derfor afgiver briketterne mere energi pr. kg end almindeligt brænde (med fugtighedsprocent på max 18%). Derfor skal du ikke bekymre dig om, om dine briketter er tørre nok til at fyre med.

3) Fastmassetallet ved briketter

Det er gennemskueligt for dig som forbruger at vurdere, hvor meget brændsel du reelt får for pengene, når du køber briketter, fordi briketter sælges på vægt. Briketter kan nemt stables tæt og derfor er fastmassetallet 1,0 (ingen luft).

Almindelig brænde forhandles i rummeter, kasserummeter eller skovrummeter, hvor både brænde og luften omkring indgår i målet. Fastmassetallet for en rummeter brænde ligger på 0,7 – det vil sige 70% træ og 30% luft.

Her kan du læse mere om fastmassetal, og hvordan man opmåler brænde i træhandlen.

Vælg briketter af god kvalitet

Når du vælger at fyre med træbriketter i din brændeovn, skal du være opmærksom på kvaliteten. Nogle briketter smuldrer let, og det kan medføre et stort rengøringsarbejde i brændeovnen og i din stue.

Andre brikettyper lugter kemisk ved afbrænding. Det kan skyldes, at briketterne er fremstillet af trærester fra møbelindustrien, hvor der er risiko for, at træet indeholder MDF eller melamin. Derfor er det vigtigt at undersøge, hvor træet i dine træbriketter stammer fra, inden du fyrer med dem i din brændeovn.