Brændeovn i ejerlejlighed

Brændeovne er ikke kun til villa- eller sommerhusejere. De større byer bliver større og folk der køber ejerlejlighed kan også blive brændeovnsejere.

Forfatter: Line Nederby
Brændeovn i ejerlejlighed

Article

Brændeovn i byen 

Lejlighedsejere i byerne kan som udgangspunkt etablere brændeovne eller pejse i deres hjem. Der findes dog forbehold, og du bør derfor undersøge forholdene i både boligen, opgangen og omkring skorstenen.

Skorsten i lejligheden

Hvis der allerede findes en skorsten i den opgang du bor i, er skorstenen underlagt de samme regler og forbehold som ved huse. Skorstenen skal være i god stand, ikke være blændet af, aftrækshullet skal passe til indfyringen og skorstenen må ikke benyttes til andre formål.

I ældre bygninger og opgange er der ofte en eller flere skorstene installeret. Det er dog ikke givet, at den er funktionsdygtig. Det er derfor vigtigt, at du sikrer dig, at skorstenen ikke bruges til andre formål.

Multi-funktion

Mange steder bruges skorstenen som kanal til fx at føre vandrør, afløbsledninger og elkabler. Nogle husejere har emhætten tilkoblet skorstenen, og andre kan have aftrækket fra et gasfyr ført op gennem skorstenen. Hvis skorstenen anvendes til andre formål, er installation og tilslutning af en brændeovn både farligt og ulovligt.

I takt med den stigende installation af centralvarme i beboelsesbygninger blev skorstenen nogle steder overflødig og lukket af. Det er derfor vigtigt, at du sikrer dig, at skorstenen ikke er blændet af oppe under taget, når du vil montere din nye brændeovn.

Du kan forhøre dig hos din vicevært og skorstensfejer om skorstenens funktion og vedligeholdelse.

Ingen skorsten i lejligheden 

Ingen skorsten, ingen brændeovn. Det kan være både bekosteligt og omstændigt at installere en ny skorsten.

Hvis du vælger at få muret en skorsten, skal denne løbe fra jorden op gennem lejlighederne mod taget. Det er derfor ikke sådan ligetil at bygge en skorsten, da boligforeningen eller opgangen kan have bestemte regulativer og bestemmelser. Derudover skal du tage højde for de øvrige beboeres indskydelser og medbestemmelse til installationen.

Det er lidt lettere at etablere en stålskorsten – jo tættere på taget du bor des lettere bliver det. Stålskorstenen kræver ikke som en muret skorsten et fundament, og kan derfor nøjes med at løbe fra din lejlighed og op gennem taget.

Vær opmærksom på varmeregningen

Du kan som brændeovnsejer i en ejerlejlighed risikere at skulle betale mere i varme hvis der er varmemålere på lejlighedens radiatorer, da disse bruges til at fordele varmeregningen mellem lejlighederne i ejendommen.

Varmen fra brændeovnen bliver talt med af varmemåleren, således kan du komme til at skulle betale for varmen to gange: første gang når du køber brændet og anden gang når du betaler varmeregningen.

Regler og krav

Der findes stort set de samme betingelser for installation af brændeovne i ejerlejligheder som i rækkehuse og villaer. Det er Bygningsreglement BR08 der gør sig gældende.

Reglementet omhandler bl.a. bestemmelser om udførelse og vedligeholdelse af brandtekniske installationer, herunder brandalarmanlæg, sprinkleranlæg og et varslingsanlæg, som advarer de øvrige beboere i opgangen ved brand. Derudover findes bestemmelser om påkrævet isolering, gulvbelægning og afstande fra brændeovn til væg.

Inden du køber en brændeovn, bør du undersøge forholdene i din ejendom og lejlighed.
En brændeovn i stuen kan uden tvivl blive en skøn investering, hvis du har gjort dit forarbejde godt.

En ny brugt brændeovn

Article

Når du vælger at købe en brugt brændeovn, er der en række forhold, du på forhånd skal overveje. Det samme gælder, når du vil sælge din brugte brændeovn.

Læs mere

Konvektion eller strålevarme?

Article

Stråleovne og konvektionsovne opvarmer forskelligt og har forskellige funktioner. Her kan du læse om de nye teknologier og automatik til din konvektionsovn

Læs mere

Valg af brændeovn – hvad skal du kigge efter?

Article

Der findes mange forskellige brændeovne på markedet og det letteste er at lade smag og behag bestemme, når du skal træffe valget.

Læs mere

Før montering af brændeovn

Article

Før montering af brændeovn skal forholdene være i orden. Læs mere her om skorstensbestemmelser, hvem du skal melde installationen til, og hvordan dit hus skal overholde bygningsreglementet.

Læs mere

Vælg den rigtige type varmekilde

Article

Verdenen af brændeovne favner bredt og der findes forskellige typer. Find den rigtige type af brændeovn til dit behov.

Læs mere

Brændeovne med design

Article

Design af brændeovne er mere end farvevalg og form. Når produktet bliver teknisk kompliceret blandes formgivning, teknisk forståelse og brugerinddragelse - og bliver godt brændeovnsdesign.

Læs mere

Brændeovne øger livskvaliteten

Article

En undersøgelse viser, at brændeovnsejere har øget livskvalitet. En stille stund foran flammerne kan have meditativ effekt og give ro i både krop og sind. Samtidigt er drømmen om ægte varme, smukt flammebillede og de hyggelige aktiviteter, som en brændeovn inviterer til afgørende faktorer, når folk vælger at købe en brændeovn.

Læs mere

Brændeovnsglasset er vigtigt for brændeovnen

Article

Brændeovnsglasset i din brændeovn har stor betydning for din brændeovn, forbrændingen og sikkerheden omkring din brændeovn. Du får mere varme for pengene, en renere forbrænding og muligheden for at komme tæt på brændeovnen og nyde flammerne, uden risiko for at blive ramt af gnister.

Læs mere

Danskerne vil have hygge i hjemmet

Article

Når danskerne overvejer om de skal anskaffe sig en brændeovn eller ej, er der forskellige faktorer, der spiller ind. Det kan både være et spørgsmål om økonomi eller miljø, men den mest afgørende faktor er "hygge". Det viser en rundspørge foretaget af Aarhus Universitet.

Læs mere

Brændeovnsglassets udvikling

Article

De seneste år er der sket meget inden for design af brændeovne. Et af de elementer, der design- og udtryksmæssigt har udviklet sig mest, er glasset. Jo større glas og kig til de dansende flammer, des bedre. Det stiller store krav til produktionen af brændeovnsglas, der skal kunne holde til høje temperaturer og opfylde samtlige funktionskrav.

Læs mere

Indret din bolig med brændeovn

Article

En brændeovn er med til at gøre dit hus til et hjem. Læs om den store brændeovnsforvandling hjemme hos den norske boligblogger Vibeke Olausssen Langørgen, der giver gode råd til, hvordan du skaber et hyggeligt og brugbart rum omkring din brændeovn, som matcher stilen i din øvrige indretning.

Læs mere