Konvektion eller strålevarme?

Stråleovne og konvektionsovne opvarmer forskelligt og har forskellige funktioner. Her kan du læse om de nye teknologier og automatik til din konvektionsovn

Forfatter: Line Nederby

Article

Der findes to typer brændeovne: strålevarmeovne og konvektionsovne. Fordelingen og intensiteten af varmen er ikke den samme – derfor skal du overveje hvilken type du har brug for.

Konvektionsvarme

Konvektionsovne er den nye generation af brændeovne, hvor varmen fordeles via luftcirkulation. Dette sker enten gennem de indbyggede luftrør eller en udvendig kappe, som er bygget rundt om brændeovnen og er åben foroven og forneden. Mellem inderovnen og den ydre skal trækkes kold luft ind forneden, som bliver opvarmet i brændkammeret for til sidst at blive sendt ud for oven som varm luft.

OBS: Vær dog opmærksom på at der fra selve glasset kommer strålevarme.

Fordele 

  • Konvektionsovne fordeler varmen via luftcirkulation, som giver en jævn og behagelig varme.
  • Varmen fra en konvektionsovn kan sprede sig til tilstødende rum og varmer flere rum op ad gangen.
  • Nogle konvektionsovne er installeret med en blæser, som fordeler varmen endnu hurtigere.
  • Den relativ lave overfladetemperatur gør ovnen mere børnesikker samtidig med at ovnen kan placeres tættere på brændbart materiale. I brugsvejledningen til din brændeovn står der, hvilke afstandskrav der skal overholdes ved montering.
  • Mange konvektionsovne er i dag udstyret med automatik, som sikrer dig en miljørigtig forbrænding.

Strålevarme

Strålevarmeovne er kendt af mange generationer og er kendetegnet ved, at de afgiver kraftig varme omkring ovnen. Det betyder, at jo længere væk fra ovnen du kommer, jo koldere bliver det. Dette skyldes opbygningen af ovnen, hvor siderne kun består af et enkelt lag.

Grundet ovnens et-lags opbygning bliver den efter optænding meget varm og du bør derfor opretholde en god sikkerhedsafstand – både til møbler og små børnefingre. Du kan blandt andet købe et pejsegitter til at afskærme ovnen, så børn ikke kommer tæt på.

Før montering af brændeovn

Article

Før montering af brændeovn skal forholdene være i orden. Læs mere her om skorstensbestemmelser, hvem du skal melde installationen til, og hvordan dit hus skal overholde bygningsreglementet.

Læs mere

En ny brugt brændeovn

Article

Når du vælger at købe en brugt brændeovn, er der en række forhold, du på forhånd skal overveje. Det samme gælder, når du vil sælge din brugte brændeovn.

Læs mere

Valg af brændeovn – hvad skal du kigge efter?

Article

Der findes mange forskellige brændeovne på markedet og det letteste er at lade smag og behag bestemme, når du skal træffe valget.

Læs mere

Brændeovn i ejerlejlighed

Article

Brændeovne er ikke kun til villa- eller sommerhusejere. De større byer bliver større og folk der køber ejerlejlighed kan også blive brændeovnsejere.

Læs mere

Vælg den rigtige type varmekilde

Article

Verdenen af brændeovne favner bredt og der findes forskellige typer. Find den rigtige type af brændeovn til dit behov.

Læs mere

Brændeovne med design

Article

Design af brændeovne er mere end farvevalg og form. Når produktet bliver teknisk kompliceret blandes formgivning, teknisk forståelse og brugerinddragelse - og bliver godt brændeovnsdesign.

Læs mere

Brændeovne øger livskvaliteten

Article

En undersøgelse viser, at brændeovnsejere har øget livskvalitet. En stille stund foran flammerne kan have meditativ effekt og give ro i både krop og sind. Samtidigt er drømmen om ægte varme, smukt flammebillede og de hyggelige aktiviteter, som en brændeovn inviterer til afgørende faktorer, når folk vælger at købe en brændeovn.

Læs mere

Brændeovnsglasset er vigtigt for brændeovnen

Article

Brændeovnsglasset i din brændeovn har stor betydning for din brændeovn, forbrændingen og sikkerheden omkring din brændeovn. Du får mere varme for pengene, en renere forbrænding og muligheden for at komme tæt på brændeovnen og nyde flammerne, uden risiko for at blive ramt af gnister.

Læs mere

Brændeovnsglassets udvikling

Article

De seneste år er der sket meget inden for design af brændeovne. Et af de elementer, der design- og udtryksmæssigt har udviklet sig mest, er glasset. Jo større glas og kig til de dansende flammer, des bedre. Det stiller store krav til produktionen af brændeovnsglas, der skal kunne holde til høje temperaturer og opfylde samtlige funktionskrav.

Læs mere

Danskerne vil have hygge i hjemmet

Article

Når danskerne overvejer om de skal anskaffe sig en brændeovn eller ej, er der forskellige faktorer, der spiller ind. Det kan både være et spørgsmål om økonomi eller miljø, men den mest afgørende faktor er "hygge". Det viser en rundspørge foretaget af Aarhus Universitet.

Læs mere

Indret din bolig med brændeovn

Article

En brændeovn er med til at gøre dit hus til et hjem. Læs om den store brændeovnsforvandling hjemme hos den norske boligblogger Vibeke Olausssen Langørgen, der giver gode råd til, hvordan du skaber et hyggeligt og brugbart rum omkring din brændeovn, som matcher stilen i din øvrige indretning.

Læs mere