Før montering af brændeovn

Før montering af brændeovn skal forholdene være i orden. Læs mere her om skorstensbestemmelser, hvem du skal melde installationen til, og hvordan dit hus skal overholde bygningsreglementet.

Forfatter: Line Nederby

Article

Inden du udvælger og monterer din nye brændeovn, skal husets faciliteter være opdateret og klar til det nye møbel.

Skorstenen

Inden du monterer din nye brændeovn eller pejs skal du tjekke op på din eksisterende skorsten. Skorstenen er brændeovnens motor og afgørende for succes med din brændeovn. Det er vigtigt, at den er fuldt funktionel og i god stand. Du skal blandt andet sikre dig følgende:

 1. Skorstenen må ikke benyttes til andre formål

  • Det er ikke unormalt at bruge skorstenen til fx at føre vandrør, afløbsledninger og elkabler. Nogle husejer har emhætten tilkoblet skorstenen og andre kan have aftrækket fra et gasfyr ført op gennem skorstenen.
  • Hvis skorstenen anvendes til de angivne andre formål, er installation og tilslutning af en brændeovn både farligt og ulovligt.
 1. Skorstenen må ikke være blændet af oppe ved taget

  • Hvis skorstenen af en grund ikke benyttes kan den lukkes af, derved nedlægges skorstensfunktionen. Hvis du skal installere en brændeovn til din gamle skorsten skal du sikre dig, at den er fuldt funktionsdygtig og ikke blændet af.
 1. Aftrækshullet i skorstenen skal passe til brændeovnens indfyrede effekt

  • Nye brændeovne bruger typisk et aftræk på Ø150 mm.
  • Aftrækshullet eller lysningsarealet skal passe til brændeovnens varmeydelse, hvis lysningsarealet ikke passer sker en dårlig forbrænding og i værste fald kan det afstedkomme kulilteforgiftning.
 1. Skorstenen skal være i god stand

  • Skorstenens både ydre og indre sider skal være velisoleret og i ordentlig stand. En skorsten med tilsluttet brændeovn skal renses 1 gang om året, dette gælder uanset om du bruger din brændeovn eller ej.

Bygnings- og boligregistret

Hvis dit hus ikke før har haft en brændeovnsinstallation eller pejs, er du som husets ejer forpligtiget til at oplyse din kommune om dine nye installationsplaner inden du påbegynder monteringen.

Du kan se i husets BBR om din bolig allerede er registreret og godkendt til at have brændeovn.

Opvarmningsforhold registreres på bygningsniveau og omhandler bl.a. radiatorsystemer, ovne, varmepumper og centralvarme. Du kan læse mere om forholdene om indberetning.

Afstand til brændbart materiale

Det er vigtigt, at din nye brændeovn kan monteres der, hvor du ønsker det. Vær derfor specielt opmærksom på brændeovnens størrelse og den krævede afstand til brændbare materialer.

Står brændeovnen op ad en murstensvæg eller andre ikke brændbare materialer, er der ingen minimumskrav til afstand. Af hensyn til rengøringen og for den bedste udnyttelse af konvektionsluften anbefales det det dog at holde cirka 5-10 cm afstand til væggen.

Kun når ovnen placeres op ad brændbart materiale, stilles der krav til afstand. Tag gerne din forhandler, din kommune eller din skorstensfejer med på råd, hvis du er usikker på kravene.

Det er dig og montøren der er ansvarlig for opstillingen, og at gældende regler bliver overholdt. Brændeovnen må først tages i brug, når den er godkendt af en skorstensfejer.

HUSK:
For at en brændeovn kan placeres på et brændbart materiale som f.eks. trægulv eller gulvtæppe, er et ikke brændbart underlag nødvendigt. Gulvpladens størrelse afhænger af brændeovnens størrelse og skal minimum dække 30 cm foran brændeovnen og 15 cm til hver side.

TIP:
Fug med en smal og transparent silikonefuge mellem glas og gulv. På denne måde undgår du, at urenheder kommer ind under glaspladen.

En ny brugt brændeovn

Article

Når du vælger at købe en brugt brændeovn, er der en række forhold, du på forhånd skal overveje. Det samme gælder, når du vil sælge din brugte brændeovn.

Læs mere

Konvektion eller strålevarme?

Article

Stråleovne og konvektionsovne opvarmer forskelligt og har forskellige funktioner. Her kan du læse om de nye teknologier og automatik til din konvektionsovn

Læs mere

Brændeovn i ejerlejlighed

Article

Brændeovne er ikke kun til villa- eller sommerhusejere. De større byer bliver større og folk der køber ejerlejlighed kan også blive brændeovnsejere.

Læs mere

Valg af brændeovn – hvad skal du kigge efter?

Article

Der findes mange forskellige brændeovne på markedet og det letteste er at lade smag og behag bestemme, når du skal træffe valget.

Læs mere

Vælg den rigtige type varmekilde

Article

Verdenen af brændeovne favner bredt og der findes forskellige typer. Find den rigtige type af brændeovn til dit behov.

Læs mere

Brændeovne med design

Article

Design af brændeovne er mere end farvevalg og form. Når produktet bliver teknisk kompliceret blandes formgivning, teknisk forståelse og brugerinddragelse - og bliver godt brændeovnsdesign.

Læs mere

Brændeovne øger livskvaliteten

Article

En undersøgelse viser, at brændeovnsejere har øget livskvalitet. En stille stund foran flammerne kan have meditativ effekt og give ro i både krop og sind. Samtidigt er drømmen om ægte varme, smukt flammebillede og de hyggelige aktiviteter, som en brændeovn inviterer til afgørende faktorer, når folk vælger at købe en brændeovn.

Læs mere

Danskerne vil have hygge i hjemmet

Article

Når danskerne overvejer om de skal anskaffe sig en brændeovn eller ej, er der forskellige faktorer, der spiller ind. Det kan både være et spørgsmål om økonomi eller miljø, men den mest afgørende faktor er "hygge". Det viser en rundspørge foretaget af Aarhus Universitet.

Læs mere

Brændeovnsglasset er vigtigt for brændeovnen

Article

Brændeovnsglasset i din brændeovn har stor betydning for din brændeovn, forbrændingen og sikkerheden omkring din brændeovn. Du får mere varme for pengene, en renere forbrænding og muligheden for at komme tæt på brændeovnen og nyde flammerne, uden risiko for at blive ramt af gnister.

Læs mere

Brændeovnsglassets udvikling

Article

De seneste år er der sket meget inden for design af brændeovne. Et af de elementer, der design- og udtryksmæssigt har udviklet sig mest, er glasset. Jo større glas og kig til de dansende flammer, des bedre. Det stiller store krav til produktionen af brændeovnsglas, der skal kunne holde til høje temperaturer og opfylde samtlige funktionskrav.

Læs mere

Indret din bolig med brændeovn

Article

En brændeovn er med til at gøre dit hus til et hjem. Læs om den store brændeovnsforvandling hjemme hos den norske boligblogger Vibeke Olausssen Langørgen, der giver gode råd til, hvordan du skaber et hyggeligt og brugbart rum omkring din brændeovn, som matcher stilen i din øvrige indretning.

Læs mere