En ny brugt brændeovn

Når du vælger at købe en brugt brændeovn, er der en række forhold, du på forhånd skal overveje. Det samme gælder, når du vil sælge din brugte brændeovn.

Forfatter: Line Nederby

Article

Du kan være heldig at gøre dig en god handel med en brugt brændeovn og få lige den brændeovn du i årevis har udset dig.

Den vigtige prøvningsattest 

Du må ikke installere en brændeovn, som ikke har en gyldig prøvningsattest. Prøvningsattesten dokumenterer, at brændeovnen lever op til Brændeovnsbekendtgørelsens miljøkrav til blandt partikeludslip. Læs mere om grænseværdierne og emissionskravene.

Dette gælder både nyere og ældre brændeovne. Denne attest er praktisk talt umulig at fremskaffe på ældre, brugte brændeovne, hvilket betyder at nogle brændeovne er blevet ulovlige.

Hvis du alligevel køber en brugt brændeovn uden prøvningsattest, kan skorstensfejeren ikke give den endegyldige tilladelse og din ”nye” brændeovn bliver dermed et kostbart fejlkøb.

Med Brændeovnsbekendtgørelsen er de produkter, der førhen let kunne sælges på fx Den Blå Avis, simpelthen røget ud af brugtmarkedet.

Læs mere om Prøvningsattesten.

Gode råd til en brugt brændeovn 

Når du har udset dig en brændeovn, hvor prøvningsattesten er gyldig, er det en god ide at gå brændeovnen efter. Du kan følge disse fem råd for at sikre dig det bedste køb.

  1. Undersøg brændeovnen for revner i glasset, ridser, krakeleringer i malingen mv.
  2. Brændkammeret skal se pænt og vedligeholdt ud. Der må ikke være synligt flækkede isoleringssten eller andre skader.
  3. Lågen skal slutte tæt.
  4. Der må ikke være slør i hverken låse eller hængsler.
  5. Ovnens forskellige luftindtag skal være fuldt funktionsdygtige og skal kunne åbnes og lukkes helt.

Snyd ikke din nabo 

Hvis du selv står og skal sælge din brugte brændeovn videre, skal du ligeledes være opmærksom på brændeovnsbekendtgørelsen krav og regler. Du må kun sælge din brugte brændeovn videre, hvis du kan videregive en gyldig prøvningsattest.

Hvis din brændeovn ikke har en prøvningsattest eller er så gammel, at der ikke er foretaget laboratorietest, må du ikke sælge din brændeovn videre. I så fald betragtes brændeovnen som affald og skal deporteres efter kommunens bestemmelser.

Konvektion eller strålevarme?

Article

Stråleovne og konvektionsovne opvarmer forskelligt og har forskellige funktioner. Her kan du læse om de nye teknologier og automatik til din konvektionsovn

Læs mere

Brændeovn i ejerlejlighed

Article

Brændeovne er ikke kun til villa- eller sommerhusejere. De større byer bliver større og folk der køber ejerlejlighed kan også blive brændeovnsejere.

Læs mere

Før montering af brændeovn

Article

Før montering af brændeovn skal forholdene være i orden. Læs mere her om skorstensbestemmelser, hvem du skal melde installationen til, og hvordan dit hus skal overholde bygningsreglementet.

Læs mere

Valg af brændeovn – hvad skal du kigge efter?

Article

Der findes mange forskellige brændeovne på markedet og det letteste er at lade smag og behag bestemme, når du skal træffe valget.

Læs mere

Vælg den rigtige type varmekilde

Article

Verdenen af brændeovne favner bredt og der findes forskellige typer. Find den rigtige type af brændeovn til dit behov.

Læs mere

Brændeovne øger livskvaliteten

Article

En undersøgelse viser, at brændeovnsejere har øget livskvalitet. En stille stund foran flammerne kan have meditativ effekt og give ro i både krop og sind. Samtidigt er drømmen om ægte varme, smukt flammebillede og de hyggelige aktiviteter, som en brændeovn inviterer til afgørende faktorer, når folk vælger at købe en brændeovn.

Læs mere

Brændeovne med design

Article

Design af brændeovne er mere end farvevalg og form. Når produktet bliver teknisk kompliceret blandes formgivning, teknisk forståelse og brugerinddragelse - og bliver godt brændeovnsdesign.

Læs mere

Danskerne vil have hygge i hjemmet

Article

Når danskerne overvejer om de skal anskaffe sig en brændeovn eller ej, er der forskellige faktorer, der spiller ind. Det kan både være et spørgsmål om økonomi eller miljø, men den mest afgørende faktor er "hygge". Det viser en rundspørge foretaget af Aarhus Universitet.

Læs mere

Brændeovnsglasset er vigtigt for brændeovnen

Article

Brændeovnsglasset i din brændeovn har stor betydning for din brændeovn, forbrændingen og sikkerheden omkring din brændeovn. Du får mere varme for pengene, en renere forbrænding og muligheden for at komme tæt på brændeovnen og nyde flammerne, uden risiko for at blive ramt af gnister.

Læs mere

Brændeovnsglassets udvikling

Article

De seneste år er der sket meget inden for design af brændeovne. Et af de elementer, der design- og udtryksmæssigt har udviklet sig mest, er glasset. Jo større glas og kig til de dansende flammer, des bedre. Det stiller store krav til produktionen af brændeovnsglas, der skal kunne holde til høje temperaturer og opfylde samtlige funktionskrav.

Læs mere

Indret din bolig med brændeovn

Article

En brændeovn er med til at gøre dit hus til et hjem. Læs om den store brændeovnsforvandling hjemme hos den norske boligblogger Vibeke Olausssen Langørgen, der giver gode råd til, hvordan du skaber et hyggeligt og brugbart rum omkring din brændeovn, som matcher stilen i din øvrige indretning.

Læs mere