Brændeovnens rolle i energikrisen

Markedet for brændeovne er eksploderet som følge af energikrisen. Læs om, hvorfor der er så stor efterspørgsel på brændeovne lige nu, og hvilken betydning brændeovnen har som varmekilde nu og i fremtiden.

Forfatter: Anne Sofie Torstensson
Opdateret: 11. april 2024

Article

”Vi får mange henvendelser fra desperate kunder, der er villige til at købe en hvilken som helst brændeovn, bare den er på lager, så de kan få den inden vinter”, udtaler direktør i brændeovnsfirmaet Aduro, Christian Skovbo, og fortsætter: ”Desværre er stort set alle de ovne, vi får ind, allerede solgt, selvom vi har skruet så meget op for produktionen som muligt. Vi har aldrig oplevet noget lignende”.

Brændeovnsmarkedet er eksploderet

Mens nogle trofast tyr til brændeovnsvarmen hver vinter, er brændeovnen for andre en nyerhvervelse, der er direkte forbundet med de høje energipriser, som har præget Europa de seneste år som følge af klimaforandringer, COVID19 og krigen mellem Rusland og Ukraine. Det er tydeligt at se, at markedet for brændeovne er eksploderet. I efteråret 2022 oplever de fleste brændeovnsproducenter, at de ikke længere kan følge med efterspørgslen. Nogle har helt stoppet for salget, mens andre må fortælle kunderne, at nye ovne ikke kan leveres før engang i 2023.

I denne artikel dykker vi ned i den store efterspørgsel på brændeovne, og hvilken rolle brændeovnen har fået som følge af energikrisen.

Energipriser på himmelflugt

Den store efterspørgsel på brændeovne udspringer først og fremmest fra et økonomisk perspektiv. Siden 2021 har energipriserne været på himmelflugt. Vi har set den ene efter den anden statistik over, hvor meget gaspriserne og elpriserne er steget – og det er kun gået opad. For mange husstande har de rekordhøje energipriser slået skår i økonomien, og derfor er det en naturlig konsekvens, at mange nu kigger efter et billigere alternativ til opvarmning af boligen. Brændeovnen har altid været en billig varmekilde, og selvom den øgede efterspørgsel også har sendt træpriserne i vejret, er brændeovnsvarme stadig en af de billigste varmekilder på markedet.

Frygt for manglende energiforsyning

Efterspørgslen udspringer også af frygten for manglende energiforsyning. Når vi hører om hackere, der får elnettet til at gå ned (Vestas, efteråret 2021) og sabotage på vores primære gasledninger (Nord Stream 1 og 2, efteråret 2022) er det vores instinktive adfærd at sørge for, at vi kan forsyne os selv, hvis det bliver nødvendigt. Eksperter forklarer, at det er en helt naturlig måde, vi mennesker handler på, når vores basale behov er truede (kilde). Selvom sandsynligheden for et længerevarende forsyningsstop er meget lille, er der en tryghed forbundet med at kunne forsyne sig selv. Det har blandt andet vist sig som et boom i salget af solceller til private husstande i starten af 2022 (kilde) og siden et boom i salget af nødgeneratorer.

På samme måde vokser frygten for varmeforsyningen op til de kommende vintermåneder, hvis energipriserne bliver ved med at stige og man ultimativt må skrue helt ned for varmen. Derfor har boomet nu ramt brændeovnsindustrien. Med årlige ekstraudgifter på varmeregningen på op mod 10.000 og 20.000 kr. kan det nemlig være mere oplagt at investere pengene i en brændeovn, der så sikrer billigere varme på sigt.

Brændeovnen giver forsyningssikkerhed

Forsyningssikkerhed betyder kort og godt, at vi kan få den mængde energi, vi har behov for. Når forsyningen er truet eller usikker, bliver det mere relevant for den enkelte forbruger ikke at være 100 % afhængig af energinettet, men at kunne supplere med individuel energiforsyning. Her spiller brændeovnen en vigtig rolle som supplerende varmekilde. Som den eneste varmekilde, der er uafhængig af el, kan brændeovnen være med til at sikre, at du altid har varme i huset, selv hvis strømmen går. Så længe der er træ til at brænde med, er brændeovnen forsyningssikker.

Nye brændeovne er varmeeffektive

Nyere brændeovne er oplagte som supplerende varmekilde, fordi de har høj varmeydelse. Brændeovnenes varmeydelse angives i kilowatt (kW) – og moderne brændeovne kan yde helt op til 7 kW. For at sætte det i perspektiv, kan én kW som tommelfingerregel opvarme mellem 10-20 kvadratmeter, afhængigt af hvor godt huset er isoleret. Det vil sige, vælger man en brændeovn med maksimal varmeydelse til et godt isoleret hus, kan brændeovnen opvarme op til 140 m2.

Er brændeovnen kommet for at blive?

Aduros direktør, Christian Skovbo, mener, at brændeovnens popularitet og rolle som supplerende varmekilde er kommet for at blive som en investering i en mere selvforsynende fremtid.

”Markedet for brændeovne er vokset støt de seneste år, og selvom vi forventer at efterspørgslen falder til et mere jævnt niveau, når energikrisen aftager, er vi overbeviste om, at brændeovnen forbliver en vigtig varmekilde – også i fremtiden”, udtaler Christian Skovbo.

Brændeovnsteknologien har udviklet sig markant over de seneste 15 år: Forbrændingen er renere, betjeningen er lettere, og der er kræset mere for æstetikken. Der er for alvor sket et æraskifte: Hvor brændeovnen før ansås som en forældet og forurenende varmekilde, er den i dag en uafhængig, effektiv og billig varmekilde. Nye brændeovne kan desuden holde i op til 20 år, hvis man sørger for at fyre korrekt, rengøre dem regelmæssigt og udskifte sliddele med nye reservedele, når de trænger. En ny brændeovn er derfor en god investering nu og på sigt – og det er der mange, der har fået øjnene op for.

Læs mere om energiforsyning og -priser på www.greenpowerdenmark.dk

Brændeovn i ejerlejlighed

Article

Inden du køber en brændeovn, bør du undersøge forholdene i din ejendom og lejlighed. En brændeovn i stuen kan uden tvivl blive en skøn investering, hvis du har gjort dit forarbejde godt.

Læs mere

Valg af brændeovn – hvad skal du kigge efter?

Article

Der findes mange forskellige brændeovne på markedet og det letteste er at lade smag og behag bestemme, når du skal træffe valget.

Læs mere

Boligkøbere skal udskifte den gamle brændeovn

Article

Køber du en bolig, hvor en brændeovn fra før 2003 er installeret, har du som boligejer pligt til at nedlægge eller erstatte brændeovnen med en ny senest et år efter ejerskiftet.

Læs mere